Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520413
Complexnummer
520411 - werf Nieuwboer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82782/108
Kadastrale aanduiding
Bunschoten K 1798
Havenstraat 26, 3752 AC te Bunschoten-Spakenburg

Omschrijving

Inleiding

Rode LOODS, behorend tot het complex 'werf Nieuwboer' en dateert van omstreeks 1901 en werd in 1993 gerenoveerd. De loods is gelegen aan de noordoostzijde van de werf, parallel aan de oudste helling en met de nokrichting haaks op de overige drie hellingen.

Omschrijving

De loods is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met rode Hollandse pannen gedekt ongelijkzijdig zadeldak met oost-westelijke nokrichting. De loods heeft gevelwanden in rabatdelen en messing en groefdelen. De planken zijn rood geschilderd. De goot rust op klossen.

De westgevel is een topgevel met links een deels stenen onderbouw met venster en rechts een deur. De tweede bouwlaag bevat een luik met dubbele deuren en links een negenruits venster tussen rabatdelen. De topgevel bestaat uit messing en groefdelen, kraagt iets uit en is afgewerkt met windveren en een makelaar.

De zuidgevel in rabatdelen heeft in de eerste bouwlaag vier liggende zesruits vensters. In de tweede bouwlaag zijn vier negenruits vensters gezet, waarvan de twee rechter met schuifpanelen onder de vensters zijn uitgevoerd. De noordgevel is blind en opgetrokken uit messing en groefdelen.

De oostelijke topgevel heeft links in de eerste bouwlaag, die bestaat uit messing en groefdelen, een deur. In de tweede bouwlaag, uitgevoerd in rabatdelen, zijn een vijftienruits- en een twaalfruitsvenster gezet met schuifpanelen onder de vensters.

Waardering

De rode loods is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten tweelaags opslagloods, behorend bij een scheepswerf.

Tevens van ensemblewaarde vanwege de prominente ligging aan de Oude Haven en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige complexonderdelen van de scheepswerf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520411. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Loods Rode Loods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1901
globaal
restauratie
1992
1992
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Nieuwboer, fam. ; Utrecht
ingenieur