520411 - werf Nieuwboer
Bunschoten K 1798
Oude Schans 87, 3752 AH te Bunschoten-Spakenburg

Inleiding

SMEDERIJ uit 1904, behorend bij het complex scheepswerf 'Nieuwboer'. De scheepswerf is ondergebracht in een voormalige visserswoning uit tweede helft 19de eeuw.

Omschrijving

Het pand ligt aan de westzijde van het werfterrein, met de voorgevel aan de Oude Schans. Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met de nokrichting haaks op de Oude Schans gelegen mansardekap, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen De symmetrisch ingedeelde voor- of westgevel is een geknikte topgevel met een bepleisterde, zwartgeschilderde plint. Links zijn tegen de plint de sleuven van een schotbalkkering aangebracht. De gevel heeft in het midden een deelbare deur met bovenlicht, voorzien van een levensboom. Ter weerszijde bevindt zich een zesruits schuifraam met luiken. In de top is een luik dubbele deuren met vensters gezet. Het dakoverstek is voorzien van windveren en een makelaar.

De linkerzijgevel is gelegen tegen de zijgevel van de botterloods.

De rechterzijgevel bevat een klein venster en een tweetal schuifvensters.

In de achtergevel is een deur gezet die uitkomt op de aanbouw van de botterloods en daar als terras op het plat dak dient. De geknikte topgevel is voorzien van roodgeschilderde verticale houten delen, witgeschilderde windveren en een makelaar.

Het interieur herbergt de smederij met smidsvuur aan de noordzijde en een werkbank aan de zuidzijde. In de vloer is een oude molensteen opgenomen.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een smederij uit 1904. Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de scheepswerf. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging aan het werfterrein, in relatie tot de overige complexonderdelen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis visserswoning

inrichting to smederij