Bunschoten K 5464
Oude Schans 56, 3752 AH te Bunschoten-Spakenburg

Inleiding

VISROKERIJ bestaande uit een voormalige woning, schuur en vijf geschakelde vishangen, gebouwd in 1877 voor de visventer Willem Muijs. De visrokerij heeft na de restauratie in 1990 een museale bestemming gekregen. De vijf vishangen zijn westelijk van de woning gelegen die een reconstructie betreft evenals de overige onderdelen van de visrokerij, naar een situatie voor de afsluiting van de Zuiderzee.

Omschrijving

De visrokerij annex woonhuis, opgetrokken in baksteen op een nagenoeg rechthoekige plattegrond. De rokerij bestaat uit vijf vishangen met aan de zuidzijde een haaks daarop staande schuur onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de Watersteeg. Tegen de oostzijde van de hangen is, iets terugliggend ten opzichte van de rooilijn, een eenlaags woonhuis onder rode Hollandse pannen gedekt zadeldak gezet met de nokrichting evenwijdig aan de Oude Schans.

Elke hang bestaat uit een hoogopgaande ruimte onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. Op de nok zijn twee taps toelopende houten schoorstenen gezet met geknikte vuurvanger. De topgevels aan de noordzijde zijn tuitgevels, voorzien van muurankers en vlechtingen. Ter hoogte van de tweede hang rechts is een verspringing in de gevel aangebracht. Elke hang heeft aan de onderzijde een luikje. De meest rechtse is smaller.

De aan de zuidzijde tegen de hangen aangebouwde schuur heeft in de oostelijke topgevel een openslaande deur en een luik. Deels is tegen deze gevel het woonhuis gebouwd. De zuidgevel is een langsgevel met roedenschuifvensters. De westgevel is een blinde topgevel. Het zadeldak is gedekt met rode Hollandse pannen.

De voormalige visserswoning heeft in de zuidelijke tuitgevel een schuifvenster met luiken en in de top een luik met bovenlicht. De oostgevel bevat een deur en een bouwspoor van een dichtgezet venster. De achtergevel is blind. Het interieur van de woning is gewijzigd.

Het interieur van de hangen is oorspronkelijk. Ze zijn aan de schuurzijde afgesloten met zwartgeschilderde ijzeren boven- en onderdeuren. Een tweetal deuren zijn oorspronkelijk. De schuur bevat een zoldering.

Waardering

De visrokerij uit 1877 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een zeldzaam type visrokerij met woning en als voorbeeld van ambachtsnijverheid in de visserij. Van functionele en situationele waarde vanwege de ligging in een dorp dat economisch afhankelijk was van de visserij.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Rokerij

Muijs, Willem ; Utrecht