Werkendam O 2708
Werkendam, Nr. 5/Kerkstraat

Inleiding

GRAFMONUMENT van de familie Sigmond, omstreeks 1872 opgetrokken in eclectische stijl. Met name het hekwerk bezit een zeer fijne detaillering. De maker van het graf is niet bekend. In oorsprong is het graf opgericht als kindergraf; later zijn er de ouders en enkele andere familieleden bijgezet. Het graf is centraal aan de noordzijde van de begraafplaats gelegen.

Omschrijving

Grafmonument op vierkante grondslag (circa 3 bij 3 meter). Het graf wordt omsloten door een sierlijk bewerkt smeed- en gietijzeren hekwerk met ranke spijlen en een meandermotief aan de boven- en onderzijde. Het hek (circa 1.50 meter hoog) met van pijlpunten voorziene geornamenteerde spijlen rust op een laag hardstenen basement (circa 20 cm. hoog) en heeft op regelmatige afstanden gegoten ijzeren penanten op achtkante grondslag en met een gecanneleerde vierkante opbouw. De penanten worden elk bekroond door een pumeel. Het hekwerk heeft aan alle zijden twee traveeën, kan aan de voorzijde geopend worden en wordt daar bekroond met gesmeed krulwerk. De rechthoekige plaats van de grafkelder is met grint bestrooid. Aan de achterzijde bevinden zich drie naast elkaar geplaatste, staande grafstenen die met palmetten bekroond zijn. De middelste steen is iets hoger dan de flankerende. De epitafen zijn in bas-reliëf aangebracht.

De grafschriften luiden: Middelste grafsteen, "rustplaats van A.G. Sigmond 16-3-1873 - 27-9-1872, M.S. Sigmond 8-12-1870 - 3-10-1872, M. Buitendijk 12-6-1793 - 6-5-1873, H.W.S. Sigmond 9-8-1876 - 16-8-1876". Rechter grafsteen, "rustplaats van Gijsbert Michiel Sigmond, wethouder der gemeente De Werken en Sleeuwijk, geboren te De Werken 5-9-1826, overleden aldaar 23-2-1902, en zijne echtgenoote Adriana Wilhelmina Johanna de Voogd, geboren te Nieuwkoop 25-9-1839, overleden te De Werken 23-4-1924". Linker grafsteen, "rustplaats van Jan de Klerk 25-4-1821 - 20-10-1884, en zijne echtgenoote Geertruida Agatha Sigmond, geboren te De Werken 19-11-1824, overleden te Werkendam 26-3-1910.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de protestantse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument.

Het heeft kunsthistorisch belang als kwalitatief hoogwaardig voorbeeld van toegepaste eclectische stijl in zowel het hekwerk als de grafstenen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Hervormde begraafplaats