Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520428
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82796/128
Kadastrale aanduiding
Werkendam U 291
Deeneplaatweg 6 BY, 4251 MS te Werkendam

Omschrijving

Inleiding

LANDARBEIDERSWONING van het type griendwerkerskeet, omstreeks 1900 opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Het object is gelegen op een dichtbegroeide zandplaat in de meest westelijke punt van de Biesbosch tussen de Nieuwe Merwede en het Noordergat van de Vissen.

Omschrijving

Geheel vrijstaande keet van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met gepotdekselde houten wanden onder een met riet gedekt zadeldak. Het rietdak heeft bij de topgevels een klein overstek. Gebakken nokvorsten en een gemetselde schoorsteen in het midden. De planken van de wanden zijn zwart geteerd. In de zuidelijke gevel zijn twee recht gesloten, opgeklampte deuren aangebracht. Elk van deze deuren heeft aan de zijkant een rechthoekig venster met opgeklampt vensterluik. In de westelijke gevel is in de top een houten luik aangebracht. De keet is intern in twee symmetrische, rechthoekige ruimten verdeeld. Deze hebben een centrale stookplaats tegen de afscheidingswand.

Waardering

De keet is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling van de griendwerkerscultuur in de Biesbosch. Verder is het object van belang vanwege de typologische zeldzaamheid die het als houten griendwerkerskeet bezit. De keet heeft ensemblewaarden vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de aanwezige groenvoorzieningen en waterwegen. Het object is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden