Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520430
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82796/136
Kadastrale aanduiding
Dussen U 44
Hank, Het Middelste Jannezand (Biesbosch)

Omschrijving

Inleiding

LANDARBEIDERSWONING van het type griendwerkerskeet, rond het eerste kwart van de 20ste eeuw opgetrokken of van bakstenen muren voorzien in een streek-eigen bouwtrant. Het object is gelegen in de polder het Middelste Jannezand in het oostelijke deel van de Biesbosch, ten westen van de jachthaven nabij Hank.

Omschrijving

Geheel vrijstaande keet van één bouwlaag op rechthoekige grondslag met in machinale baksteen opgetrokken muren onder een met riet gedekt schilddak. Het rieten dak heeft nokvorsten en een gemetselde schoorsteen in het midden. De muren tonen sporen van oude zettingen en hebben onder de dakrand eenvoudige ijzeren steekankers. De noordoosthoek is met een betonfundering versterkt. In de oostelijke lange gevel een deur en raam onder rollaag, gedicht met ijzeren luiken.

In de noord- en zuidgevel identieke raamopeningen met luiken. In de lange westelijke gevel een raam en sporen van een later gesloopte aanbouw.

Waardering

De keet is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling van de griendwerkerscultuur in de Biesbosch. Verder is het object van belang vanwege de typologische zeldzaamheid die het als mogelijk pas in tweede instantie versteende griendwerkerskeet bezit. De keet heeft ensemblewaarden vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de aanwezige groenvoorzieningen en waterwegen. Het object is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1925
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden