Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520435
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
82799/127
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Altena
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Sleeuwijk
X-Y coördinaat: 
125705 - 425067

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

BOLLENSCHUUR, omstreeks 1925 opgetrokken in een functionalistische stijl. De schuur is geheel vrijstaand gelegen in de wijk 't Zand in het zuidoosten van Sleeuwijk. Het gebouw is een zeldzaam restant van de kleinschalige bollenteelt in deze regio en is een direct gevolg van de invoer van nieuwe handelsgewassen in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. De opslag van de bloembollen vereiste een aparte droogruimte met ventilatiemogelijkheden. De tuinbouwfunctie is verdwenen.

Omschrijving.

Schuur van twee bouwlagen op rechthoekige grondslag met in halfsteensverband gemetselde gevels onder een plat dak met klein overstek. Alle gevelopeningen zijn recht gesloten en hebben een latei van gewassen grintcement aan de bovenzijde. Stalen openslaande ramen met een twaalfruits roedenverdeling. Op de vier verdiepingshoeken is spaarzame ornamentiek aangebracht in de vorm van platen van kalkzandstenen. De op het westen gerichte voorgevel heeft boven de dakrand opgaande hoekpenanten. Betonnen of gecementeerde dakrand met (vervaagd) opschrift: J. Cornet. Ingang met een grote, samengestelde houten schuifdeur met glaspanelen. De deur is een ingenieus samenstelsel van schuifdeur, openslaande deur en een venster. De zuidelijke zijgevel aan de straatzijde heeft vier assen van twee boven elkaar geplaatste vensters; identiek aan die in de voorgevel. Tussen de vensters bevinden zich kleine, rechthoekige ventilatieluiken. De balklagen zijn aan de buitengevels bevestigd door smeedijzeren steekankers.

In de achtergevel bevindt zich de vierkante, gemetselde schoorsteen van de interne verwarmingsinstallatie. De schoorsteen begint ter hoogte van de verdieping en is door de overstekende dakrand heen gemetseld. In de achtergevel zijn verder nog drie vensters met stalen roedenramen geplaatst. Verder is hier de ruimte van het verwijderde stookhok met een muurtje dichtgemetseld. De noordelijke zijgevel is in detaillering identiek aan de zuidelijke. Intern is de constructie van het gebouw eenvoudig. De houten verdiepingsvloer rust op een dwars aangebrachte laag van rechthoekige balken met een centrale onderslagbalk. Deze wordt geschraagd door ruwhouten staanders. De binnenmuur is van kalkzandsteen. Op de begane grond zijn de wanden bekleed met hardboard. Via een houten steektrap aan de achterzijde is de verdieping bereikbaar. De muren zijn hier niet bekleed. De onderslagbalk van de dakbalklaag rust op ronde ruwhouten stammetjes.

Waardering.

De bollenschuur is van algemeen belang. De schuur heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere en markante uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de tuinbouw in deze regio toen in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw getracht werd nieuwe handelsgewassen in te voeren. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van de toegepaste functionalistische vormgeving en detaillering. De schuur is gaaf bewaard gebleven en is als bouwtype zeldzaam in de zuidelijke provincies.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Ja't Zand254254 XPSleeuwijk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Bollenschuur

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WerkendamS3508

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Functionalismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19251925globaalvervaardiging