Korn 12, 4271 BP te Dussen

Inleiding

KORTGEVELBOERDERIJ MET DWARSDEEL, gelegen aan de oostzijde van de Kornse dijk, buiten de bebouwde kom van Dussen, in de buurtschap Korn. De boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl dateert getuige de vermelding op de voorgevel uit 1880 maar heeft mogelijk een oudere kern. In de linker zijgevel is een bouwnaad zichtbaar die duidt op een verlenging van het pand naar de zuidzijde.

De boerderij kan typerend worden genoemd voor het westelijke deel van het rivierengebied en in het bijzonder het Land van Altena, gekenmerkt door de symmetrisch ingedeelde voorgevel (kopgevel), het zadeldak met klein wolfeind boven de kopgevels en de dwarsdeelopzet met deeldeuren in één der zijgevels. Zeer karakteristiek voor de oudere exemplaren van dit type is het gepotdekselde bedrijfsgedeelte. Het pand heeft geen ingrijpende wijzigingen ondergaan. Diverse vensterluiken zijn verdwenen.

Omschrijving

Kortgevelboerderij met dwarsdeel met rechthoekige plattegrond, één volledige bouwlaag, in het woongedeelte een deels in de kap opgenomen tweede bouwlaag en een zolderverdieping. Het pand heeft een zadeldak met korte wolfeinden boven de kopgevels, gedekt met riet en op de nok voorzien van gebakken nokvorsten. Voorts een bakstenen schoorsteen. De gevels van het woongedeelte zijn gemetseld in baksteen in kruisverband en wat betreft de voorgevel gepleisterd in blokverband. Gepleisterde plinten. De gevels van het bedrijfsgedeelte zijn geheel gepotdekseld en deels voorzien van een gemetselde sokkel. De voorgevel is drie traveeën breed en symmetrisch van indeling. De middenas bevat de hoofdingang, voorzien van een eenvoudige paneeldeur en een enkelruits bovenlicht. Aan weerszijden bevindt zich een venster met kozijn met luiksponning en zesruits schuifraam. Op de verdieping bevinden zich twee vensters met vierruits schuiframen. Midden boven de vensters een smeedijzeren ankertje met het bouwjaar 1880. De zolderverdieping bevat een oculusvenster met gietijzeren raam.

De aan de straat gelegen linker zijgevel heeft in het rechter gedeelte een hoog geplaatst kozijn met houten opgeklampt luik. Links hieronder een venster met zesruits schuifraam. Dit bakstenen geveldeel is voorzien van opvallend grote ankers en heeft tussen genoemde gevelopeningen een bouwnaad. In het gepotdekselde geveldeel bevindt zich geheel links een dubbele houten opgeklampte deeldeur. Rechts hiervan een onder de dakvoet geplaatst opgeklampt hooiluik.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als herinnering aan de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een middelgrote kortgevelboerderij met dwarsdeel, van een in het Land van Altena in de 18de en 19de eeuw streekeigen boerderijtype, gekenmerkt door het voorhuis met symmetrisch ingedeelde voorgevel, het zadeldak met klein wolfeind boven de kopgevels en de dwarsdeelopzet met deeldeuren in één der zijgevels. De bouwnaad in de linker zijgevel duidt op een latere verlenging die doet vermoeden dat het pand ouder is dan 1880 zoals in de voorgevel aangegeven staat. Karakteristiek en inmiddels vrij zeldzaam is het gepotdekselde bedrijfsgedeelte. Ook van belang is de historische pleisterlaag met blokmotief. Het heeft ensemblewaarden als karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing die zich langs de Kornse dijk bevindt.