Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520443
Complexnummer
518206 - R.K.kerkhof complex Molensingel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82801/39
Kadastrale aanduiding
Ravenstein A 912
Ravenstein, Nabij kerk, Molensingel

Omschrijving

Inleiding

Naast de calvariegroep staat op de R.K. begraafplaats het neoclassisistische GRAFMONUMENT van pastoor J. van de Poel uit omstreeks 1876. Het grafteken is, mèt het eigenlijke graf, omstreeks 1985 enkele meters verplaatst.

Beschrijving Het betreft een circa 1.20 meter hoge hardstenen stèle met sokkel en dekplaat. Op de stèle de inscriptie: "Bid voor de ziel van zaliger / den weleerwaarden heer / Joannes van de Poel / geb. te Kerkdriel / 17 novbr. 1797 / priester gewijd te Munster / 19 maart 1829 / pastoor te Hoofdplaat / prov.

Zeeland 18 april 1832 / doet afstand / van zijne pastoreele benoeming / 20 april 1857 / overl. te Ravenstein voorzien / met de H.H. Sacramenten / 19 october 1876". Het opstaande kruis van het monument ontbreekt.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518206. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1876
1876
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver