518203 - R.K.Kerkhof complex
Ravenstein C 621
Bij Maasdijk 69, 5354 KA te Demen

Inleiding

Tegen de noordelijke muur van de R.K. H. Willibrorduskerk te Demen staat op de privé-begraafplaats van de familie Van den Bergh het in neogotische stijl uitgevoerde GRAFMONUMENT van P.A.M. van den Bergh, daterend uit omstreeks 1858. Het opstaande kruis is later toegevoegd.

Omschrijving

Het monument heeft een zandstenen, neo-gotisch gedetailleerd, in plattegrond vierkant basement met verdiepte velden en een over- hoeks bekronende sokkel, waarop een natuurstenen kruis is opge- steld. Op de sokkel vindt men langs de lijsten restanten van groene verf. De inscriptie op de voorzijde van de sokkel luidt: "R.I.P. / Petronella / Arnolda Maria / Van den Bergh". Op de westelijke zijde de deels door beschadigingen onleesbare inscrip- tie: "geb. te Demen / den / (...)", en aan de oostelijke zijde: "Aldaar overleden / den / 1 april 1858".

Waardering

Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en wegens het bijzondere materiaalge- bruik en de ornamentiek.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen