520463 - Complex Kinderbos
Sint Oedenrode R 292
Kinderbos 5, 5491 VH te Sint-Oedenrode

Inleiding.

Het JACHTHUIS is aan het woongedeelte van de langgevelboerderij gebouwd, zodanig dat de voorgevel in de zichtas van de ontsluitingslaan ligt. Het is in 1900 gebouwd in Traditioneel-Ambachtelijke stijl met Art Nouveau elementen.

Omschrijving.

Het tweelaags JACHTHUIS onder mansardedak is opgetrokken uit machinale baksteen, en heeft aan de oostzijde een meerhoekige, gestuukte eenlaags uitbouw, met een aangebouwde houten serre. Ook de topgevels en achterzijde zijn gestuukt. Het dak is belegd met gesmoorde kruispannen. Aan de voorzijde bevindt zich een groot uitgebouwd balkon, ondersteund door houten stijlen. De houten balkonbalustrade heeft gedraaide balusters. Eenzelfde balustrade is aangebracht op de uitbouw. Onder het balkon is een granito terras gestort. De gevelindeling onder het balkon dateert van omstreeks 1930. Venster en deur zijn gelijk aan die in de gevel van het woongedeelte van de boerderij. Op de verdieping is een grote tweedelige balkondeur aangebracht, die wordt geflankeerd door rechtgesloten ramen, het geheel onder driedelig rechtgesloten bovenlicht, binnen een licht getoogde gemetselde segmentboog. Rechts daarvan bevindt zich een stolpraam onder rechtgesloten bovenlicht in een gemetselde, getoogde segementboog. De vensters in de uitbouw bevatten dubbele stolpramen onder licht getoogd bovenlicht met middenregel en zijn voorzien van louvreluiken. Het venster op de begane grond in de zijgevel is voorzien van vergelijkbare luiken. Op de zolderverdieping van de topgevel is een driedelig venster aangebracht met een verhoogd middengedeelte onder bovenlicht met roedenverdeling. De serre is geheel uit hout opgetrokken en voorzien van glas. Zij heeft afgeschuinde houten stijlen met lijsten en een bewerkte dakrand met zigzagmotief.

De huidige indeling van het interieur op de begane grond dateert uit omstreeks 1930. Aan de achterzijde bevindt zich een opkamer, die vroeger vermoedelijk in tweeën was gedeeld. Hieronder bevindt zich een voorraadkelder, die vanuit de keuken wordt bereikt en een aardappelkelder, die van buiten wordt bereikt. De verdieping kent nog de oorspronkelijke indeling, met een grote voor- en achterkamer, die door schuifdeuren met elkaar zijn verbonden.

Waardering.

Het object is van algemeen belang en ontleent zijn waarde aan de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van een jachthuis bij een ontginningsboerderij in een jong ontginningslandschap.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Jachthuis

Betreft bouw jachthuis