520463 - Complex Kinderbos
Sint Oedenrode R 292
Kinderbos 5, 5491 VH te Sint-Oedenrode

Inleiding.

De HOOISCHUUR van omstreeks 1930 in Traditioneel-ambachtelijke stijl ligt ten westen van de boerderij en haaks daarop.

Omschrijving.

De eenlaags HOOISCHUUR met zadeldak, belegd met gesmoorde pannen, is gebouwd op een rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit hout, doch heeft een bakstenen onderbouw en gemetselde achtergevel. De planken betimmering van de gevels is geteerd en geheel zwart, met uitzondering van een klein vierkant raam met roedenverdeling in de voorgevel, dat evenals de dakranden van de tuitgevel is wit geschilderd. In de voorgevel bevinden zich twee grote dubbele deuren, die elk toegang geven tot een afgesloten gedeelte van de schuur. De kapconstructie en de zoldering zijn uit balken opgetrokken. Aan de noordzijde is in later tijd een eenlaags aanbouw geplaatst.

Waardering.

Het object is van algemeen belang en ontleent zijn waarde aan de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege het gebruik van geteerde planken. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van een geteerde hooischuur in Noord-Brabant.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooischuur

Betreft beide objecten