520466 - Complex Lieshoutseweg
Sint Oedenrode E 5231
Lieshoutseweg 11, 5492 HS te Sint-Oedenrode

Het HEILIG HARTBEELD van J. Custers uit 1924 is voor de kerk en iets opzij daarvan gelegen.

Omschrijving.

Het kunststenen en wit geschilderde beeld is geplaatst op een meerhoekige sokkel met flanken, waarop vazen zijn aangebracht. Het verbeeldt een Christusfiguur in lang geplooid gewaad. Hij heeft de rechterhand geheven en houdt in de linkerhand een vlammend hart voor de borst. Op de sokkel is Een bronzen plaat aangebracht met het opschrift: H. HART/ VAN/ JEZUS/ ZEGEN ONZE ST. ANTONIUS-PAROCHIE/ NIJNSEL/ 1911. APR. 25 OCT. 1923. Op de achterzijde van het beeld staat gegraveerd: DOOR/ DE DANKBARE PAROCHIANEN/ OPGERICHT/ OP HET ZILVEREN PRIESTERFEEST/ VAN HUN EERSTEN PASTOOR/ DEN EERW. HEER/ JOANNES ANTONIUS MICHAEL/ PANKEN/ 1899-27 MEI- 1924.

Waardering.

Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang als object en in samenhang met de overige onderdelen van het complex. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de opkomst van kleine katholieke parochies in het begin van de twintigste eeuw en als bedevaartsplaats. Bovendien heeft het cultuurhistorische waarde als herinnering aan de Helig Hartverering in de jaren twintig. Het is gaaf behouden en is zeldzaam in samenhang met de andere complexonderdelen.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Betreft H. Hartbeeld
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Bedevaartkapel