Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520473
Complexnummer
520472 - Complex kerkhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82799/25
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sint Oedenrode G 5190
BY Kerkplein 47, Sint-Oedenrode

Omschrijving

Inleiding.

De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafplaats gelegen en bevindt zich ten oosten van het koor van de Martinuskerk. Vanaf de entree loopt de hoofdas in de begraafplaatsaanleg in oostelijke richting naar de calvarieberg.

Omschrijving.

Aan weerszijden van de toegang staat een kunststenen sokkel, die een beeld draagt en waaraan tevens het eenvoudige tweedelige smeedijzeren toegangshek is bevestigd. De noordelijke sokkel draagt het natuurstenen beeld, voorstellende een half ontkleede treurende Job met bedelnap in de rechterhand. In de sokkel is een hardstenen plaat aangebracht met de inscriptie "ONTFERM U/ MIJNER,/ ALTHANS GIJ/ MIJNE VRIENDEN !/ WANT GODS HAND/ HEEFT MIJ/ GETROFFEN/ JOB. XIX 21". De zuidelijke sokkel draagt het natuurstenen beeld van een treurende en geknielde Daniël in geplooid gewaad met een liggende leeuw erachter. In de sokkel is een hardstenen plaat aangebracht met de inscriptie "MIJN GOD/ HEEFT ZIJN' ENGEL/ GEZONDEN,/ DIE DEN MUIL/ DER LEEUWEN/ HEEFT / TOEGESLOTEN./ DAN. VI.23."

Waardering.

De entree, bestaande uit toegangshek met beelden is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur in de tijd van de katholieke emancipatie. Zij is gaaf en compleet bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520472. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1900
1900
globaal
Betreft plaatsing hek

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden