Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520475
Complexnummer
520472 - Complex kerkhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82799/36
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sint Oedenrode G 5190
BY Kerkplein 47, Sint-Oedenrode

Omschrijving

Inleiding.

Het BEELD van St. Martinus van omstreeks 1853 is verhoogd gelegen en vormt de noordelijke afsluiting van de dwarsarm in de kerhofaanleg. In de oorspronkelijke opzet vormde het de pendant van het St. Odabeeld, dat nu achter de kerhofkapel staat opgesteld.

Omschrijving.

Het meer dan levensgrote Martinusbeeld is vervaardigd van zandsteen en is geplaatst op een hardstenen sokkel met reliëf. De staande en bebaarde St. Martinus is verbeeld als bisschop met bisschopsstaf en mijter en is gehuld in geplooid gewaad. Het reliëf in de sokkel verbeeldt St. Martinus als te paard gezeten krijgsman, die zijn mantel in tweeën snijdt voor de op de grond geknielde bedelaar met ontbloot bovenlijf. Op de achtergrond de contouren van de stadspoort van Amiens.

Waardering.

Het beeld van St. Martinus is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen. Het is gaaf en compleet bewaard gebleven en zeldzaam als beeldbepalend element in een begraafplaatsaanleg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520472. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1853
1853
globaal
Betreft vervaardiging beeld

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden