520472 - Complex kerkhof
Sint Oedenrode G 5190
BY Kerkplein 47, Sint-Oedenrode

Inleiding.

Baarhuisje in Traditioneel-Ambachtelijke stijl van omstreeks 1900 is aan de oostrand van de begraafplaats gelegen en valt buiten de symmetrie van de aanleg.

Omschrijving.

Het eenlaags baarhuisje van machinale baksteen is gebouwd op rechthoekig grondplan en is gelegen onder zadeldak, belegd met muldenpannen. Hij heeft een gestucte plint rondom. Een speklaag van natuursteen loopt over de hele gevel. In voor- en achter gevel is een viertal smalle gevelopeningen met keperboog aangebracht. Beide zijgevels kennen een dubbele houten deur onder korfboog met natuurstenen aanzetstenen en sluitsteen. In beide topgevels is een rondvenster aangebracht. Onder de dakrand zijn muurankers aangebracht.

Waardering.

Het baarhuisje is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Hij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur in de tijd van de katholieke emancipatie. Het baarhuisje is compleet en gaaf behouden.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)

Betreft beide objecten