520488 - 't Oude Kerkhof
Roermond B 5974
Tegenover Weg langs het Kerkhof 1, 6045 AN te Roermond

Grafmonument op het verlorene kerkhof dat herinnert aan de periode 1940-1945.

Omschrijving

Eenvoudig grafmonument bestaande uit een cementstenen stele met hierop een afbeelding van de Germaanse levensvlam. Op deze plaat is een kleine zwartglazen plaquette met inscriptie aangebracht. In het graf is het stoffelijk overschot van de NSB'er Leendert Willem de Leeuw begraven.

Waardering

Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als herinnering aan de Nederlandse NSB'ers. Het grafmonument bezit in beperkte mate architectuurhistorische waarde wegens esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op het Oude kerkhof van Roermond en daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.