520504 - Kapel in 't Zand
Roermond C 7438
Parklaan 3, 6045 BS te Roermond
Parklaan 5, 6045 BS te Roermond

Inleiding

Kloostergebouw aansluitend op de rechterzijgevel van de Kapel in 't Zand. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen van neo-gotiek. Het carrévormig klooster werd gebouwd in 1863 naar een ontwerp van architect Carl Weeber.

Omschrijving

Kloostergebouw met een carrévormig grondplan rond een binnenplaats. De vier vleugels tellen twee, deels drie, bouwlagen en worden afgedekt met zadeldaken met muldenpannen.

Rechthoekige houten en aluminium vensters.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen.

WESTELIJKE VLEUGEL EVENWIJDIG AAN DE STRAATZIJDE.

De kloostervleugel aan de straatzijde telt twee bouwlagen plus een dakverdieping. Links op deze vleugel sluit een bouwdeel in drie bouwlagen aan dat wordt afgedekt met een plat dak.

Het bouwdeel met zadeldak telt zes traveeën. De vier traveeën aan de linkerzijde hebben in de eerste en tweede bouwlaag een rechthoekig houten venster met bovenlicht. Vervolgens rechts hiervan een geveldeel met hierin twee hoge spitsboogvormige glas-in-lood vensters in een spitsboogvormig spaarveld. Aan de benedenzijde van beide glas-in-lood vensters een klein vierpas venster. In de top van het spaarveld een vierpas venster. Dit geveldeel loopt uit in een topgevel met hierin een klein rond venster. Rechts van dit geveldeel een travee met in de eerste en tweede bouwlaag een blind venster. Het voorgeveldakvlak telt vijf dakkapellen.

Het bouwdeel geheel links met plat dak heeft in de eerste bouwlaag aan de rechterzijde een rechthoekige houten deur met een omlijsting in natuursteen en een spitsboogvormig bovenlicht met natuursteen tracering. Deze deur vormt de toegangsdeur tot het klooster.

Aan de linkerzijde een rechthoekige houten dubbele deur. Deur met een spitsboogvormige natuursteen omlijsting. Aan de bovenzijde van deur een vierpas in natuursteen. Deze deur geeft toegang tot de kloostergang behorend bij de Kapel.

In de eerste en tweede bouwlaag van het geveldeel met plat dak een rechthoekig houten venster met bovenlicht.

Links van het bouwdeel met plat dak een smal iets lager bouwdeel met hierin een trappenhuis en met drie kleine spitsboogvensters met glas-in-lood.

In de kopgevel aan de zuidzijde van de vleugel aan de straatzijde in de eerste en tweede bouwlaag telkens twee rechthoekige houten ramen met bovenlichten. In de topgevel een spitsboogvormig spaarveld met hierin twee kleine rechthoekige venster met aan de bovenzijde een vierpas glas-in-lood venster.

De twee kleine vensters met doorlopende hardsteen dorpel.

Topgevel met hardsteen afdekking.

Achtergevel (binnenplaatszijde) van de vleugel aan de straatzijde: in de eerste en tweede bouwlaag drie ronde glas-in-lood vensters met hierin een vierpas in natuursteen. Op het achtergeveldakvlak twee dakkapellen.

ZUIDELIJKE VLEUGEL HAAKS OP ACHTERGEVEL VAN VLEUGEL STRAATZIJDE.

Deze kloostervleugel heeft een symmetrische indeling van de voorgevel, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met Muldenpannen.

In het middendeel voorgevel een houten dubbele deur met hierin glaspanelen. Deur in een hardstenen omlijsting en met een spitsboogvormig glas-in-lood bovenlicht. In dit bovenlicht een vierpas in natuursteen. Toegangstrap met drie hardstenen treden.

Vervolgens een trap in baksteen naar de tuin. Aan weerszijden van deze deur drie rechthoekige aluminium vensters met bovenlicht.

Aan de benedenzijde van elk venster een dubbel keldervenster in een hardstenen omlijsting. Plint geaccentueerd met een horizontale band hardsteen.

In de tweede bouwlaag zeven aluminium vensters met bovenlichten.

In de derde bouwlaag zeven rechthoekige houten vensters. Tussen de vensters in de derde bouwlaag decoratief metselwerk. Vensters eerste en tweede bouwlaag met natuurstenen dorpels.

Deze gevel wordt aan de rechterzijde afgesloten door een iets vooruitspringend bouwdeel met hierin vier hoge spitsboogvormige glas-in-lood vensters. Deze vensters met natuurstenen dorpels.

De twee vensters in het midden zitten in een hoog spitsboogvormig spaarveld. Dit geveldeel loopt uit in een topgevel met hierin binnen het spaarveld drie vierpas glas-in-lood vensters in een ronde natuursteen omlijsting. Aan weerszijden een kleiner vierpas glas-in-lood venster eveneens in een ronde omlijsting van natuursteen. Topgevel met natuurstenen afdeklaag. Achtergevel binnenplaatszijde met in de eerste bouwlaag aan de linkerzijde vier rechthoekige houten vensters met bovenlicht. Aan de rechterzijde twee rechthoekige aluminium keukenvensters en rechts in de hoek een rechthoekige kunststof deur met bovenlicht. In de tweede bouwlaag zeven rechthoekige houten vensters. Achtergeveldakvlak met zeven dakkapellen.

NOORDELIJKE KLOOSTERVLEUGEL In de noordelijke kloostervleugel bevinden zich de kloostergang en de voormalige kkloosterkappel die reeds zijn beschreven bij de kapel.

Binnenplaatsgevel: in de eerste bouwlaag zeven ronde glas-in-lood vensters met vierpastracering in natuursteen. In de tweede bouwlaag een uitgebouwd rechthoekig volume met in de lange gevel vier ronde glas-in-lood vensters. Dit uitgebouwd volume telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak. Aan de linkerzijde van dit uitgebouwde volume een rond glas-in-lood venster en aan de rechterzijde twee kleine rondboogvormige glas-in-lood vensters.

OOSTELIJKE KLOOSTERVLEUGEL Gevelzijde Heinsbergerweg: deze vleugel telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met pannen. Op het dakvlak een zevental dakkapellen. In de eerste bouwlaag aan de rechterzijde in de hoek een dubbele houten deur in een hardstenen omlijsting.

Aan de bovenzijde van deze deur een spitsboogvormig spaarveld met hierin een natuurstenen vierpas tracering. In het overig deel van de eerste bouwlaag een reeks van zes rechthoekige kunststof vensters met bovenlichten. In de tweede bouwlaag zeven rechthoekige kunststof vensters. Vensters met hardstenen dorpelstenen.

Binnenplaatsgevel: in de eerste bouwlaag een rechthoekige houten dubbele deur met een rondboogvormig bovenlicht. Deur met twee hardstenen toegangstreden. Aan weerszijden van de deur een rond glas-in-lood venster met natuursteen vierpas tracering. In de tweede bouwlaag drie vensters als in de eerste bouwlaag.

INTERIEUR. Structuur van het interieur is in tact. Enkele trappenhuizen met natuurstenen treden; gangvloeren met natuurstenen plavuizen.

Waardering

De kloostergebouwen bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling binnen de architectuur van rooms-katholieke kloosters in de tweede helft van de 19de eeuw.

Architectuurhistorische waarden ontlenen de gebouwen aan hun belang voor de geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van de ontwerpen en de ornamentiek en als voorbeeld van het oeuvre van architect Carl Weeber. Ensemblewaarde ontlenen de gebouwen aan hun betekenis als essentieel onderdeel van het complex kapel in 't Zand dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van bovenregionaal belang is en als geheel van belang is voor het aanzien van Roermond. De gebouwen zijn van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van ex- en interieur, de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen en in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Tevens is sprake van architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster