Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520510
Complexnummer
520509 - Stuw en sluis Roermondse Weerd
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82725/136
Kadastrale aanduiding
Roermond A 1940
Roermond A 1937
Roermond A 1939
Roermond A 1938
Roermond A 1936
Bij De Weerd 1, 6041 TK te Roermond

Omschrijving

Inleiding

Stuwgedeelte van het stuw- en sluiscomplex gelegen in de Roermondse Weerd. De stuw werd omstreeks 1926 gebouwd naar ontwerp van Rijkswaterstaat.

De stuw van Roermond vormt samen met de stuwen van Linne en Belfeld het drietal stuwen dat in het kader van de Maaskanalisatie in de jaren twintig van de 20ste eeuw in Midden- en Noord-Limburg werden aangelegd.

Omschrijving

De stuw bestaat uit een poirée (lage verwijderbare schotten dwars in de rivier) en een stoney (constructie met regelbare schuiven). De stoney tegen de westelijke oever van de Maas heeft drie betonnen pilonen met daartussen 2 stroomgaten. De pilonen van de stuw zijn opgetrokken uit onbekleed beton. Over het geheel ligt een schuin overkragende metalen constructie met daarop twee rechthoekige houten gebouwtjes onder vlakke tentdaken. In deze gebouwtjes bevindt zich de authentieke hefinrichting. Op halve hoogte van de pilonen ligt aan de bovenstroomse zijde van de pilonen een loopbrug over de stroomgaten. De loopbrug rust op een door een sprong in de dikte van de pilonen gevormde dorpel. Vanuit deze dorpel leiden trappen aan weerszijden van de pilonen naar een lager gelegen en opnieuw uitspringend plateau aan de benedenstroomse zijde. De schuiven worden bewogen in verticale sponningen in de pilonen.

De poirée bestaat uit een metalen brug met daar overheen rails waarover een kraan kan rijden om de schotten te plaatsen.

Waardering

De stuw is van belang vanwege zijn gave, architectonische hoogwaardige verschijningsvorm en als beeldbepalende factor in het vlakke landschap van het winterbed van de Maas. De stuw is verder van belang vanwege zijn rol in de kanalisatie van de Maas waarmee in het begin van deze eeuw op grootscheepse schaal een begin werd gemaakt. Eveneens is de stuw van belang vanwege de vroege, kale toepassing van beton in een waterbouwkundig kunstwerk.

De stuw bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling met een pionierskarakter. De architectuurhistorische waarden van de stuw wordt worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het innovatieve materiaalgebruik. De stuw is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek.

De stuw is van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520509. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Stuw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver