520509 - Stuw en sluis Roermondse Weerd
Roermond A 1939
Roermond A 1940
Roermond A 1938
Roermond A 1936
Bij De Weerd 1, 6041 TK te Roermond

Inleiding

Ten westen van de stuw in de Roermondse Weerd gelegen sluis ten behoeve van het schudden van schepen op de Maas. De sluis werd omstreeks 1926 gebouwd in het kader van de Maaskanalisatie-werken. De sluis werd aangelegd naar een ontwerp van Rijkswaterstaat.

Sluislichaam uitgevoerd in gewapend beton.

De vier stalen sluisdeuren zijn voorzien van een loopbrug.

Aan beide zijden van de sluis bevinden zich drie bedieningsgebouwtjes. Een gebouwtje is uitgevoerd in twee bouwlagen, dit betreft het bedieningsgebouw voor de sluiswachter.

Waardering

De sluis is van historisch waterstaatkundig belang vanwege zijn rol in de kanalisatie van de Maas waarmee in het begin van de 20ste eeuw op grootscheepse schaal een begin werd gemaakt. Eveneens is de stuw van belang vanwege de vroege, kale toepassing van beton in een waterbouwkundig kunstwerk.

De sluis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling met een pionierskarakter. De architectuurhistorische waarden van de sluis worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en het innovatieve materiaalgebruik. De sluis is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek.

De sluis is van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis