Roermond D 5364
Godsweerdersingel 83, 6041 GK te Roermond

Inleiding

De Half vrijstaande VILLA is gelegen op de hoek van de gesloten bebouwing aan de Godsweerdersingel van omstreeks het begin van de twintigste eeuw. De villa is gebouwd in 1911 in Traditionele stijl met invloeden van Jugendstil naar ontwerp arch. F. Dupont uit Roermond en in opdracht van George Stiénon, steenhouwer. In de originele kozijnen van de voor- en zijgevel is dubbel glas geplaatst.

Omschrijving

De VILLA heeft een hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met leien in schubdekking boven een in hoogte verspringende geprofileerde goot op houten consoles, waartussen bloktanden. Op het dak bevinden zich diverse driehoekige en getoogde dakkapellen. De gevels hebben een ruwe natuursteen plint met ventilatieroosters, onder een natuursteen deksteen en een opstaand van baksteen in kruisverband met opstaande gesneden voeg en speklagen. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten vensters met bovenlicht, waarvan een aantal boven hardstenen dorpel, onder hardstenen geprofileerde lateien en tussen ronde hardstenen kolommen. Verder houten deuren met vensters en bovenlichten.

De VOORGEVEL aan de Godsweerdersingel bestaat uit twee delen, het rechterdeel ligt iets terug tussen lisenen met geprofileerde deksteen. De drie vensters in de eerste bouwlaag liggen in een gekromd gevelvlak, waarvan het middelste boven een uit de plint oprijsende liseen ligt. In de tweede bouwlaag bevinden zich eveneens drie vensters. In het linker gevelvlak ligt in de eerste bouwlaag een venster onder een hardstenen frans balkon met schelpversiering en decoratief smeedijzeren hekwerk. Het hek ligt tussen een bakstenen borstwering, die met de dubbele balkondeur en zijlichten een kleine driedelige erker vormt en onder een half rond dakje ligt.

De HOEK met de ZIJGEVEL is afgerond en heeft in de eerste laag drie vensters. Vier geprofileerde hardstenen consoles steunen de risalerende tweede laag met hardstenen frans balkon met decoratief smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen borstweringen met dubbele houten deur en zijlichten. De risaliet wordt beëindigd door een symmetrisch golfend gevelvlak met twee driehoekige nissen en een klein rond venster. Onder de lijst bevinden zich bloktanden.

De ZIJGEVEL bestaat uit vijf traveeën, waarvan de rechter blind is. De drie middelste traveeën risaleren en zijn symmetrisch van opbouw met centraal de verdiept gelegen entree. De entree is bereikbaar via vijf treden en ligt in rondboogvormige nis met aanzet- en sluitstenen.

De entree heeft originele dubbele houten paneeldeuren met smeedijzeren hekwerken en rondboogvormig bovenlicht, eveneens met hekwerk. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een venster, gelegen tussen zich verbredende geprofileerde zuilen met leeuwenkopconsoles onder lateien, die de nogmaals risalerende tweede bouwlaag ondersteunen. In de tweede laag bevindt zich een serie smalle vensters, waarvan de middelste drie in gewelfd gevelvlak. Hierboven bevindt zich een balkon met eveneens gewelfde balustrade met ronde zuiltjes. Achter de balustrade bevindt zich een dubbele deur met rondboogvormig bovenlicht tussen vier vensters met rondboogvormig bovenlicht.

Deze vensters en enkele in de tweede laag hebben gekleurd glas-in-lood. De risalerende gevel eindigt onder het afgeplatte dak. De linker travee heeft in de eerste laag een venster onder een Frans balkon, als beschreven in de linker travee van de voorgevel.

De ACHTERGEVEL bestaat uit twee traveeën en heeft links een driezijdige erker met dubbele tuindeur en zijlichten en in de schuine zijden eveneens een venster. Voor de tuindeuren bevinden zich vier treden. In de rechter travee bevindt zich de achterdeur, naast een risalerende schoorsteen en de eerste steen, en boven een trap met toegang tot de kelders. Boven de erker ligt een verdiept balkon achter bakstenen borstwering, een dubbele balkondeur met zijlichten en een balkondeur vanuit een zijkamer. Rechts van het balkon bevindt zich een venster in de achtergevel, links van de risalerende schoorsteen.

In het verlengde van de zijgevel staat een bakstenen TUINMUUR.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in hoge mate in tact.

WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de originele binnendeuren en schuifdeuren met panelen en gebogen roeden, plafondornamenten, het fraaie trappenhuis met leuning, die eindigt in slangenkoppen en rust op stijlen bevestigd tegen de zijkant van de treden.

Waardering

De VILLA aan de Godsweerdersingel bezit cultuurhistorische waarden als typologisch voorbeeld van een villa, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, het belang voor het oeuvre van architect Dupont uit Roermond en zijn verbondenheid met de stad. Verder vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, door bijzonder materiaalgebruik en de ornamentiek zowel in het exterieur als in het interieur en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

De ensemblewaarden worden bepaald door de bijzondere betekenis van de villa vanwege de situering aan de singels en is hiermee verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Roermond rond de eeuwwisseling. Het pand is van bijzondere betekenis voor het aanzien voor Limburg en is tevens van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de voormalige singels in Roermond. De villa is van belang vanwege de hoogwaardige gaafheid van het exterieur en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. De villa bezit een architectuurhistorische zeldzaamheid en is vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden, de ensemblewaarden, de gaafheid en de zeldzaamheid van algemeen belang.

met invloed van Jugendstil

Dupont, F. ; Limburg