Roermond D 4373
Markt 9, 6041 EL te Roermond

Inleiding

De halfvrijstaande WINKEL met DUBBELE BOVENWONING is gelegen op de schuin toelopende hoek van de Markt en de Luifelstraat in Roermond. Het pand is gebouwd onder invloed van het Nieuwe Bouwen in 1935 naar ontwerp van architect J. Klaarenbeek te Roermond. In 1962 is de pui op de begane grond veranderd tijdens de verbouwing tot kledinghuis Van de Brekel.

Omschrijving

De WINKEL met dubbele WONING heeft een meervoudige plattegrond in vier lagen onder een gekromd schilddak met Hollandse pannen.

Het pand heeft een optrek van gelige baksteen in Vlaams verband.

In de gevel bevinden zich rechthoekige houten vensters gedeeltelijk met glas-in-lood.

De VOORGEVEL, waar de LUIFELSTRAAT op de MARKT uitkomt, heeft in de eerste laag een niet originele winkelpui. Boven de pui bevindt zich een luifel, die van origine bij het ontwerp hoort.

Hierboven bevindt zich een gecementeerde lijst rond de oorspronkelijke bovenlichten, die zijn dichtgezet. In de tweede laag bevinden zich drie dubbele vensters in één lijst, waarvan de twee rechter zijn gescheiden door een brede stijl. Door de laag geplaatste kalf ontstaat een relatief groot bovenlicht met glas-in-lood. In de derde laag bevinden zich vier dubbele vensters met glas-in-lood, per twee eveneens door een brede stijl gescheiden. Boven deze vensters is de gevel verdeeld in verticale vlakken gescheiden door terugliggende groen geglazuurde baksteen. De gevel wordt beëindigd door een geprofileerde deksteen. Links naast de vensters bevindt zich een blind geveldeel dat begint vanaf de tweede bouwlaag en door loopt tot boven de tweede verdieping in een soort klokkentoren.

Onder het uurwerk zijn galmgaten gemaakt, de rand van de toren wordt beëindigd dekstenen en bekroond met een karakteristiek gelaagd kubusvormig dak. Rechts van de vensters loopt de voorgevel uit in een ronding met in de eerste laag vijf kleine vensters en in de tweede drie. Voor het middelste venster in de tweede laag is een vierkante houten vlaggenmast bevestigd.

De ZIJGEVEL aan de MARKT bestaat uit drie traveeën. Het gevelvlak van de linker travee is geknikt ten opzichte van de twee andere. Op de begane grond loopt de winkelpui van de voorgevel over in deze zijgevel. De vensters in de tweede en derde laag zijn driedelig, maar verder identiek aan die in dezelfde bouwlagen in de voorgevel. Per bouwlaag zijn de vensters onderling aan boven- en onderzijde met elkaar verbonden door een terugliggende laag van geglazuurde groene baksteen. In de vierde laag bevinden zich lage tweedelige glas-in-loodvensters in verdiept gelegen gevelvlak, die onderling worden gescheiden door een liseen. De gevel wordt beëindigd door een groot dakoverstek.

De ZIJGEVEL aan de LUIFELSTRAAT bestaat uit twee kleuren baksteen. Vanaf links tot circa twee meter van de rechterhoek is rode baksteen gebruikt, beide gevelvlakken worden gescheiden door een hemelwaterafvoer. Het linkergevelvlak, met de rode baksteen, heeft een gecementeerde hoge plint en vier traveeën met houten kozijnen van divers formaat met en zonder bovenlichten en op verschillende hoogten in de gevel. Deze vensters hebben gedeeltelijk figuurglas of geel-wit figuurglas-in-lood. Dit geveldeel wordt beëindigd door twee schoorstenen, een klein topgeveltje en een reling. Het smalle gelige gevelvlak rechts heeft in de eerste laag een winkelpui en is in de bovenliggende lagen blind.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR van het pand is in hoge mate in tact. De eerste en tweede bouwlaag zijn hoofdzakelijk grote open ruimten. Via afzonderlijke trappen zijn de twee woningen te bereiken, deze liggen naast elkaar en hebben beide een intern trappenhuis naar de vierde verdieping.

Waardering

Het WINKELPAND met dubbele bovenwoning bezit cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van winkels met bovenwoningen, gebouwd tijdens het Interbellum. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw voor de geschiedenis van de architectuur in Limburg, voor het oeuvre van architect J. Klaarenbeek uit Roermond en zijn betrokkenheid met deze stad. Verder is het geheel van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, door de inpassing van diverse functies in een hoekoplossing. Ook vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek in de gevels. Het pand bezit ensemblewaarden door de situering in Roermond op de hoek van de Markt en de Luifelstraat, is daarmee verbonden met de ontwikkeling van de stad en is van belang voor het aanzien van de Roermond. Verder is het pand van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur, mede in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, en is in redelijk mate architectonisch zeldzaam. Het winkelpand met bovenwoningen is vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden, de ensemblewaarden en de gaafheid van algemeen belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning Winkel met dubbele bovenwoning

Functionalisme