Roermond D 5133 A9
Roermond D 5133 A6
Roermond D 5133 A3
Roermond D 5133 A5
Roermond D 5133 A1
Munsterstraat 14, 6041 GA te Roermond

Inleiding

Het voormalige LAGERE SCHOOL, het "Klein College" met inpandige BOVENMEESTERSWONING is gelegen in de gesloten straatwand van de Munsterstraat en is gebouwd in 1890 in neo-Renaissance. In 1993 is de oorspronkelijk asymmetrische U-vormige school verbouwd tot zeven appartementen. Het oorspronkelijke schoolplein is grotendeels gehandhaafd.

Omschrijving

De SCHOOL met BOVENMEESTERSWONING heeft een asymmetrische U-vormige plattegrond in twee bouwlagen onder diverse schild- en zadeldaken met leien en nokpironnen. Het pand heeft een opstand van baksteen in kruisverband met een risalerende natuursteen plint. Verder speklagen, decoratieve balkankers en cordonlijsten. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten kozijnen met bovenlicht in rond- en segmentboogvormige lijsten met profielsteen, aanzet- en sluitstenen, natuursteen dorpels en vulstukken met diverse afbeeldingen van dieren, planten, fruit, etc.. Onder de vensters in de tweede laag en in de topgevels bevinden zich twee cordonlijsten waartussen rechthoekige nissen met diverse afbeeldingen.

De VOORGEVEL is het rijk gedecoreerd, symmetrisch van opbouw en bestaat uit zeven traveeën met in elke travee een venster. De twee buitenste traveeën eindigen in een topgevel met onderaan de top en bij de nok twee treden. In de topgevel bevinden zich twee boven elkaar gelegen vensters onder een fronton en tussen rondboogvormige nissen. De middelste drie traveeën liggen iets verdiept en hebben centraal een poort onder een gedeeltelijk getrapte wimberg met decoratieve plaquette met "Klein College".

In de tweede laag boven de entree bevindt zich een beeld.

In de POORT is de plint gecementeerd en in de achtergevel bevindt zich rechts een steen met de tekst "Onder de bescherming van den H. Jozef. F. Boermans 14 april 1890", waarnaast de entree tot de voormalige bovenmeesterswoning.

De ACHTERGEVEL van de school heeft een segmentvormige boog als beëindiging van de poort en in de tweede laag twee niet originele vensters in een getoogde nis en bloktanddecoraties onder de goot. Links hiervan bevindt zich de nieuwbouw.

Rechts bevindt zich de ZIJGEVEL van het oorspronkelijke achtergelegen volume van de school. Deze heeft links twee gevelvlakken met per laag drie vensters in getoogde nissen, waarin vlechtwerk van diverse kleuren baksteen en geheel rechts nog een identiek vensters per laag.

Deze gevelvlakken worden gescheiden door lisenen. Tegen het middelste venster van het tweede gevelvlak bevindt zich de loopbrug naar de nieuwbouw.

Tegen dit oorspronkelijke volume is een nieuwe achtergevel geplaatst.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in tact en als school nog duidelijk herkenbaar aanwezig.

Waardering

De SCHOOL met BOVENMEESTERSWONING, het Klein College, bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van scholenbouw aan het eind van de negentiende eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het pand voor de geschiedenis van de architectuur, vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten vam het ontwerp het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek van met name de voorgevel en vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het Klein College bezit ensemblewaarden door de situering aan de Munsterstraat en is van belang voor het aanzien van de stad Roermond. De school is van belang vanwege de architectonische gaafheid van met name de voorgevel, mede in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Tevens is het Klein College van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, mede gelet op de ouderdom van het pand. Het Klein College is vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden en de zeldzaamheid van algemeen belang.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Appartement