Roermond D 5451
Neerstraat 38, 6041 KC te Roermond

Inleiding

De WINKEL met BOVENWONING is gelegen in de gesloten straatwand van de Neerstraat in Roermond. Het pand is gebouwd rond 1900 in Traditionele stijl met invloeden van Jugenstil naar ontwerp van Roermondse architect F. Dupont. In 1957 is in de eerste bouwlaag een nieuwe winkelpui geplaatst en is de winkel verbouwd. Rond 1965 is het pand verbouwd tot cafe i.o.v. Brouwerijen Artois. In 1987 is de pui en de indeling op de begane grond gewijzigd ten behoeve van een winkel en atelier..

Omschrijving

De WINKEL met BOVENWONING heeft een rechthoekige plattegrond in vier bouwlagen, waarvan de bovenste onder een zadeldak met muldenpannen. Het pand heeft een opstand van gele baksteen in koppenverband, tegeltableaus in verschillende kleuren. In de gevel bevinden zich rechthoekige houten vensterkozijnen met roedeverdeling en geprofileerde hardstenen lijsten en één rondboogvormig venster.

De VOORGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een niet originele pui, in de tweede bouwlaag bevindt zich een rondboogvormig vijfdelig venster met bovenlicht in waaiervorm omgeven door gestapelde hardstenen boog tot naast de pui in de eerste laag. Hierboven bevindt zich een tegeltableau met afbeelding van zeilschepen en waterlelies in kader van vloeiende lijnen omgeven door een waterlijst. In de derde bouwlaag bevinden zich twee vensters in hardstenen lijsten met glooiende vormen. Boven de vensters zijn drie decoratieve balkankers aangebracht. In de vierde laag bevinden zich drie smalle vensters, waarvan het middelste hoger is, omgeven door hardstenen lijsten. Gezamelijk vormen de vensters onder de roedeverdeling een halfrond venster. De topgevel is bekleed met tegels in verschillende kleuren met de afbeelding van twee katten, omgeven door een hardstenen lijst en top met halve zon.

Tegen de eerste laag van de ACHTERGEVEL staat een volume van één bouwlaag. De achtergevel heeft een opstand van baksteen in kruisverband. In de tweede en derde bouwlaag bevinden zich twee dubbele houten kozijnen met bovenlicht. In de topgevel bevinden zich drie smalle vensters, waarvan de middelste hoger is. De vensters in de tweede laag en de topgevel hebben rolluiken.

De structuur van het INTERIEUR is in tact.

WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn ondermeer het originele trappenhuis op de eerste verdieping en de plafondornamenten en sierlijsten in de omliggende ruimte.

Waardering

Het winkelpand met bovenwoning aan de Neerstraat 38 in Roermond bezit cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van winkels met bovenwoning van omstreeks 1900. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzonder belang van het object voor het oeuvre van architect F. Dupont en zijn betrokkenheid bij de stad Roermond. Vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, onder meer door de toepassing van de tegeltableaus. De ensemblewaarden worden bepaald door de ligging van het pand aan de Neerstraat in het centrum van Roermond en het is daarmee van belang voor het aanzien van de stad Roermond. Verder is de winkel met bovenwoning van belang vanwege de architectonische gaafheid van met name het exterieur en wegens de zeldzaamheid van de toegepaste ornamentiek en materiaalgebruik. Het winkelpand met bovenwoning is van algemeen belang met name vanwege de architectuurhistorische waarden en de zeldzaamheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

restauratie