Roermond D 4702
Schuitenberg 45, 6041 JH te Roermond

Inleiding

STADSVILLA gelegen in de gesloten straatwand van de Schuitenberg in het centrum van Roermond. Het pand is gebouwd in de vormentaal van het Eclecticisme in 1901 voor de heer J.M. Kranenpoot en mevrouw K. Nellen naar ontwerp van architect Speetjens uit Roermond.

Het pand bestaat uit een hoofdvolume met links een poortgebouw.

Omschrijving

De STADSVILLA heeft een L-vormige plattegrond in drie bouwlagen onder een schilddak met pannen. Het pand heeft een opstand van baksteen in kruisverband. In de gevel bevinden zich houten dubbele kozijnen met glas-in-lood en bovenlicht.

De VOORGEVEL heeft een opstand in rode baksteen in kruisverband, geknipte voeg, cordonlijsten en een hardstenen plint, waarin vier souterrain vensters met niet orgineel hekwerk.

In de eerste bouwlaag bevinden zich vensters met halfrond bovenlicht, geprofileerde lijst en hardstenen aanzet- en sluitsteen. Boven de vensters een tegelrand en cordonlijst. Voor de borstwering van de vensters in de tweede laag bevinden zich nissen met balusters. Een cordonlijst onder kozijnen met rechthoekig bovenlicht, in een geprofileerde gestucte lijst met architraaf en halfrond fronton. In de derde laag liggen kleinere vensters boven een cordonlijst en onder een gebroken driehoekig fronton. De gevel wordt beëindigd door een gestucte kroonlijst met bloktanden en consoles onder goot.

Het HOOFDVOLUME is symmetrisch van opbouw en bestaat uit vijf traveeën. In de middelste travee bevinden zich de entree en in de bovenliggende lagen diverse balkons, de gevel eindigt in een geveltje met timpaan. De entree heeft een dubbele houten deur met diverse panelen, gekleurd glas-in-lood en decoratieve smeedijzeren hekwerken onder een rondboogvormig glas-in-lood bovenlicht, het geheel in hardsteen lijst. Verder deurklink en brievenbus. De entree bevindt zich tussen twee hardsteen pilasters. Deze ondersteunen twee decoratieve consoles met (acanthus)blad onder een rechthoekig hardstenen balkon. Het balkon heeft twee basementen waartussen balusters onder een reling.

Dubbele houten balkondeur met glas-in-lood en gekleurd glas-in-lood bovenlicht tussen composiete zuilen onder halfrond fronton met letters. Het balkon in de tweede bouwlaag is een loggia met karyatiden onder een gewelfd balkon met fraai gedecoreerd smeedijzeren hek. Deur met zijlichten en driedelig bovenlicht in rondboogkozijn. Hierboven een fronton met "1901" en twee pirons.

LINKS van het HOOFDVOLUME bevindt zich een bouwmassa van twee bouwlagen onder een dakschild. In de eerste bouwlaag bevindt zich een poort met dubbele houten deur met geprofileerde vensters met roedeverdeling, gedeeltelijk gekleurd glas-in-lood en een kolom met decoratief houtsnijwerk. Boven de poort bevindt zich een tweedelig rondboog bovenlicht met gekleurd glas-in-lood en (acanthus)blad. De poort bevindt zich in een boog met hardstenen aanzet- en sluitstenen, twee stootstenen en hardstenen kapiteel. Verder in het gevelvlak een smalle cordonlijst onder een grotere, waarachter zich een loggia met gekleurde tegelvloer in mozaiek bevindt. Borstwering met twee basementen met halve kogel waartussen balusters onder een reling. Op deze reling staan vier vierkante gedecoreerde pilasters met voluten die een hoofdgestel ondersteunen en in het midden een rondboog met sluitsteen. In de gestucte gevel van de loggia een dubbele deur met rondboog bovenlicht. Boven de loggia een naar rechts oplopend gevelvlak het rechthoekige vleilagen op aanzetstenen.

De ACHTERGEVEL van het hoofdvolume en de achter- en zijgevel van het lagere volume heeft een opstand in kruisverband en gecementeerde plint. Alle vensters hebben glas-in-lood, twee vleugels en zijn getoogd of hebben een getoogd bovenlicht.

In de achtergevel van het lage volume heeft in de eerste laag een deur met getoogd bovenlicht en een venster. In de tweede laag bevinden zich twee dubbele vensters met bovenlicht en in de derde laag een dubbel venster.

De ZIJGEVEL van het lage volume heeft in de eerste bouwlaag een driedelig venster met bovenlicht, in de tweede laag vensters met bovenlicht en in de derde bouwlaag twee vensters. De verdiepingshoogte van het hoofvolume is aanzienlijk hoger dan in het zijvolume.

De ACHTERGEVEL VAN HET HOOFDVOLUME heeft geheel rechts een risalerend volume met in de eerste laag een driedelig venster met bovenlicht en daarboven per bouwlaag een dubbel venster met bovenlicht. Links hiervan ligt de gevel iets terug en heeft op de begane grond een serre. Deze heeft een gecementeerde borstwering met glas-in-loodvensters in houten kozijnen en een houten deur en ligt onder een doorlopend afdak. In de tweede en derde laag bevinden zich twee- en driedelige vensters met bovenlicht.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is in hoge mate in tact.

Het pand bezit diverse rijke en WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN, onder meer de karyatiden, plafondornamenten en originele haardlijsten, tegelvloeren en fraai trappenhuis. In het poortgebouw bevindt zich de eerste steen met de tekst "Den W.E.D. Johan Mathias Kranenpoot en mevrouw Katharina Netten 15.8.1901" onder meer met afbeeldingen van ankers.

Waardering

Het pand Schuitenberg 45 bezit cultuurhistorische waarden als zeer imposant voorbeeld van de typologische ontwikkeling als rijke stadsvilla in het centrum van Roermond. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, het belang van het ontwerp van de villa voor het oeuvre van architect Speetjens en zijn betrokkenheid bij de stad Roermond.

Verder vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de toepassing van bijzonder materiaalgebruik en rijke ornamentiek in zowel het exterieur als interieur.

Verder bezit het pand ensemblewaarden vanwege de betekenis van het pand voor het aanzien van de stad Roermond. Het pand is van belang vanwege de hoogwaardige architectonische gaafheid en de rijkdom van het ex- en interieur en de architectonische zeldzaamheid. De stadvilla is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden, de gaafheid en de zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Stadsvilla

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla