Roermond D 4151
Steenweg 2, 6041 EW te Roermond
Steenweg 2 B, 6041 EW te Roermond
Bergstraat 1, 6041 ES te Roermond

Inleiding

Het WINKELWOONHUIS is gelegen op de hoek van de Steenweg en de Bergstraat in het centrum van Roermond. Het pand is gebouwd in XXb met invloeden van het Nieuwe Bouwen. Op de begane grond bevond zich oorspronkelijk het modehuis Chic van de familie Thomassen die er boven woonde. Momenteel zijn de eerste twee bouwlagen in gebruik als kledingzaken en een lunchroom en de derde als woning. Het winkel-woonhuis is ten behoeve van het gebruik een aantal malen gewijzingd. De vensters in de tweede laag hebben gekleurd glas-in-lood uit 1953 van Max Weiss en tonen de ontwikkeling van kleding vanaf de Oude Grieken tot ca 1940. Deze vensters benadrukken de oorspronkelijke funktie van het gebouw.

Omschrijving

Het WINKELWOONHUIS heeft een hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond in drie bouwlagen onder een zadeldak met blauwe muldenpannen. De gevels hebben in de eerste bouwlaag een vernieuwde winkelpui met aan de Bergstraat de entree naar de bovenverdieping onder klein rond venster met glas-in-lood.

Het pand heeft verder een opstand van baksteen in kettingverband, aan de Bergstraat in drie en aan de Steenweg in vier traveeën. De gevelvlakken in de tweede en derde bouwlaag springen iets uit. Op de hoek van beide straten bevindt zich een halfronde erker met gebogen stalen kozijnen, waarvan kleinere in de derde laag. Boven de erker bevindt zich een half rond balkon met vijf relingen, waarachter een balkondeur in klein volume onder een halfrond afdak.

In de tweede laag van de gevels bevinden zich vensters tussen beton lateien en blauwe tegels in schuine lijst. Dit zijn houten kozijn met glas-in-lood en figuurglas met gekleurd glas-in-lood, onder een bovenlicht met gekleurd glas in staal, waarin een afbeelding in gekleurd glas-in-lood.

In de derde laag bevinden zich drie vensters boven een cordonlijst en over een luifelgoot.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is in tact hetgeen blijkt uit de situering van gangen, trappenhuizen en overige ruimten.

Waardering.

De WINKELWONING Steenweg 2 te Roermond bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling binnen de architectuur van winkel-woonhuizen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzondere belang van het object voor de geschiedenis van de architectuur, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Verder vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek in beide gevels. Het pand bezit ensemblewaarden vanwege de situering en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond. Het pand is van belang vanwege de gaafheid van met name het exterieur. Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en vanwege de zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning Modewinkel en woonhuis

Functionalisme