Roermond D 5263
Willem II Singel 2, 6041 HS te Roermond

Inleiding

Het HERENHUIS, gelegen op de hoek van de Willem-II-singel en het Stationsplein, is gebouwd in Traditionele stijl met Classicistische invloeden, XIXd. In 1938 is het pand intern op beperkte schaal verbouwd en in 1954 is het pand verbouwd tot kantoorpand. In 1969 is links van het pand een volume van twee lagen gebouwd, dat intern met het oorspronkelijke pand is verbonden.

Omschrijving

Het HERENHUIS heeft een rechthoekige plattegrond in drie bouwlagen met een souterrain en is gelegen onder een half schilddak met tuile du Nord met enkele kleine dakramen. De gevels aan de straatzijden hebben een geprofileerde hardstenen plint en een gepleisterde opstand, in de eerste laag met rustica. De linkerzijgevel is in baksteen metselwerk in kruisverband. In de gevels bevinden zich hoofdzakelijk rechthoekige houten kozijnen met dubbele vensters met bovenlicht. De vensters in de derde laag zijn minder hoog. Aan de straatzijden bevinden de vensters zich in decoratief gestucte lijsten met sluitsteen met diamant en in de plint bevinden zich segmentboogvormige vensters met bovenlicht achter een smeedijzeren hekwerk. Onder alle vensters bevinden zich cordonlijsten met stucwerk in de borstwering. Deze gevels eindigen met een kroonlijst met decoratief gestucte gootklossen, waartussen bloktanden en stucwerk onder een gootoverstek.

De GEVEL aan de Willem-II-singel is symmetrisch van opbouw en bestaat uit vijf traveeën met centraal een risaliet met verdiept gelegen entree. Deze is bereikbaar via vier hardstenen treden en heeft een niet authentieke deur. Boven de entree bevindt zich een hardstenen balkon op geprofileerde hardstenen consoles met smeedzijderen balkonhek. Hier bevindt zich een dubbele balkondeur met bovenlicht, waarboven een halfrond gebroken fronton op kleine consoles. In derde laag bevindt zich nog een venster met rond houten kozijn in ronde gestucte lijst met guirlandes.

De GEVEL aan het Stationsplein bestaat uit drie traveeën en lijkt verder op de gevel aan de Willem-II-singel.

Tegen de LINKERZIJGEVEL staat het volume uit 1969, dat buiten de bescherming valt. In de tweede laag bevinden zich twee stalen vensters en in de derde laag twee kleine houten vensters.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in redelijk mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gangen, trappenhuis en kamers.

Een WAARDEVOL INTERIEURONDERDEEL is onder andere het authentieke trappenhuis vanaf de tweede bouwlaag.

Waardering

Het HERENHUIS aan de Willem-II-singel bezit architectuurhistorische waarden vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de rijke en uitbundige ornamentiek in de gevels. De ensemblewaarden worden bepaald door de bijzondere betekenis van het object vanwege de situering aan de Willem II singel en het Stationsplein verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad Roermond ter plaatse van de singels. Daarmee is het herenhuis van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Roermond en wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de voormalige singels. Het herenhuis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van met name het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Verder is het herenhuis architectuurhistorisch zeldzaam en is vanwege de gaafheid, zeldzaamheid en architectuurhistorische waarden van algemeen belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

met classicistische invloeden