Roermond B 3382
Willem II Singel 21, 6041 HP te Roermond

Inleiding

Halfvrijstaand HERENHUIS, gelegen aan de Willem II singel is gebouwd in 1894 in Eclectische stijl naar ontwerp van architect J. Speetjens. Het pand is gebouwd in opdracht van de Roermondse papierfabrikant Burghhoff voor zijn zoon. Burchhoff, eigenaar van de achtergelegen molen, woonde zelf in het naastgelegen pand Willem II singel 19. De kozijnen zijn vernieuwd behalve een enkel venster. UITGESLOTEN van BESCHERMING is de garage en het afdak tussen woonhuis en garage.

Omschrijving

Het HERENHUIS heeft een L-vormige plattegrond in twee bouwlagen onder een sterk afgeplat tentdak met leien in schubdekking met een top met shingles (oorspronkelijk bekleed met zink) en een schilddak. De gevels hebben een opstand van rode baksteen in kruisverband met een hardsteen plint. In de gevels bevinden zich rechthoekige kozijnen met dubbele vensters met rechthoekige en rondboogvormige bovenlichten.

De VOORGEVEL bestaat uit drie traveeën, in de linker risalerende travee bevindt zich de entree. De gevel heeft een geprofileerde hardsteen plint met twee roosters, waarboven een cordonlijst als doorlopende dorpel van twee kozijnen. In de eerste laag bevinden zich twee dubbele houten kozijnen met rondboogvormig bovenlicht gelegen in lijsten met oranje profielsteen onderbroken door speklagen met diamant en een sluitsteen. Tussen beide vensters bevindt zich een decoratief stucwerk. In de tweede laag bevinden zich vensters met rechthoekig bovenlicht met bloktanddecoratie onder segmentboog met aanzet- en sluitsteen met diamant en vulstuk met vlechtingen. Onder de vensters bevindt zich een cordonlijst met borstwering met cartouche. Verder speklagen met halve bollen en diamanten. De fries heeft verdiept gelegen delen met vlechtingen in oranje profielsteen, goot op consoles. Op het dak bevindt zich een kleine dakkapel met schilddakje met naald.

De risalerende travee heeft dubbele houten deuren met hekwerk, bloktanddecoraties en grepen en is bereikbaar via twee hardstenen treden. De deur heeft een rondboogvormig bovenlicht in hardstenen lijst met tussen- en sluitsteen. Boven de deur is een hardstenen balkon op consoles met leeuwenkoppen en voluut en een balkonhek met ondermeer de letter "B", draken en een hoofd.

In de tweede laag is een dubbele houten deur met rechthoekig bovenlicht als de vensters in de twee andere traveeën. Aan weerszijden van dit kozijn beginnen gestucte halfronde aanzetten tot consoles met voluten onder driehoekige lisenen onderbroken door hardsteen diamanten ter plaatse van de speklagen. Op de liseen een deksteen met bol met smeedijzeren veren en naald.

De risaliet wordt beëindigd door een topgevel met schouderstukken en een fries met "1894" en een fronton met naald. In de topgevel bevindt zich een tweedelig venster met rondboogvormig bovenlicht in hardsteen lijst. Tegen de voorgevel bevindt zich een lantaarn.

De ZIJGEVEL heeft geheel links ter plaatse van de serre niet authentieke driedelige vensters met bovenlicht onder een latei gesteund door twee geprofileerder gietijzeren kolommen. Rechts hiervan bevinden zich twee bovenlichten van dichtgemetselde kozijnen. Boven deze bovenlichten zijn twee dubbele vensters met rechthoekig bovenlicht. Verder heeft de gevel muurankers.

De ACHTERGEVEL heeft rechts een uitbouw met serre met in de eerste laag een dubbele deur tussen dubbele vensters met rechthoekige bovenlichten. Tussen de vensters en de deuren bevinden zich geprofileerde gietijzeren kolommen. In de tweede laag bevindt zich een dubbel venster met rechthoekig bovenlicht met niet authentiek rolluik. Links is in de eerste laag later een bijkeuken aangebouwd onder een plat dak, naast een toiletblok uit 1925. De oorspronkelijke bovenlichten in de authentieke achtergevel bevinden zich boven het dakvlak. In de tweede laag nog een dubbel venster met bovenlicht. Vóór de achtergevel bevindt zich een bakstenen trap naar waterkelder gelegen voor de waterput.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in hoge mate in tact.

WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn ondermeer de rijke plafondornamenten langs muren en rozetten in midden van twee woonkamers, huidige keuken, hal en slaapkamer. Verder houten schuifdeuren ondermeer met geslepen glas van "Bouvy" uit "Dordt" en marmeren haardlijsten. In de hal bevindt zich het authentieke trappenhuis, bloktand stucornamenten langs het plafond en twee karyatiden boven houten pilasters.

Waardering

Het pand Willem II-singel 21 bezit cultuurhistorische waarden als typologisch voorbeeld van een herenhuis uit het eind van de negentiende eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, het belang voor het oeuvre van architect J.

Speetjens, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, de toepassing van bijzonder materiaalgebruik en de rijke ornamentiek, zowel exterieur als interieur.

De ensemblewaarden worden bepaald door de bijzondere betekenis van het herenhuis vanwege de situering aan de singels en is hiermee verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Roermond tegen het eind van de negentiende eeuw. Het herenhuis is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en is tevens van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de singels in Roermond. Het herenhuis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur en in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Het herenhuis heeft een architectuurhistorische zeldzaamheid en is vanwege de architectuurhistorische en ensemblewaarden, de gaafheid en zeldzaamheid van algemeen belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

Speetjens ; Limburg