Roermond D 4419
Roermond D 5132 A1
Roermond D 5132 A2
Kapellerlaan 55, 6041 JB te Roermond
Kapellerlaan 57, 6041 JB te Roermond

Inleiding

Dubbel herenhuis gesitueerd in een aaneengesloten reeks herenhuizen aan de noordoostelijke zijde van het noordelijke deel van de Kapellerlaan. Gebouwd in 1897 in een door Neo-renaissance beïnvloede traditionalistische bouwstijl.

Aan de voorzijde bevindt zich een vrij diepe voortuin, deels afgesloten door hekwerken.

In 1950 werd bij pand no. 55 in het souterrain van de voorgevel een ingang naar de achtergelegen dokterpraktijk aangebracht. Aan de achtergevel van pand met huisnummer 55 werd in 1950 een aanbouw gerealiseerd.

Pand no. 57 werd in 1989 in het souterrain van de voorgevel voorzien van een garagepoort. Aan de achtergevel van pand met huisnummer 57 werd in 1990 een aanbouw gerealiseerd.

Omschrijving

Dubbel HERENHUIS op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen plus een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een zadeldak met mulden pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Rechthoekige houten vensters met segmentboogvormige en rechthoekige bovenlichten. Vensters deels met glas-in-lood. Aan de benedenzijde van de vensters in de eerste en tweede bouwlaag een doorlopende waterlijst.

Symmetrische indeling VOORGEVEL. Voorgevel met speklagen in hardsteen. Rechter- en linker voorgeveldeel iets vooruitspringend en uitlopend in een geveldeel met tuitvormig dak. Vensters en deuren in deze vooruitspringende geveldelen in een rondboogvormige omlijsting van lichtrode baksteen met keramische decoraties in de vulstukken en hardstenen aanzet- en sluitstenen. In de tuitvomige daken twee dakkapellen met houten frontons rustend op houten pilastertjes. Vensters in het middendeel voorgevel in een segmentboogvormige omlijsting in een lichtrode tint baksteen met hardstenen aanzet- en sluitstenen.

Pand met HUISNUMMER 55. Hardstenen plint. Van bovenzijde plint tot benedenzijde vensters eerste bouwlaag cementering. Aan benedenzijde van de vensters eerste bouwlaag vensterspiegels.

Voordeur, dubbele houten paneeldeur, met toegangstrapje met vijf hardstenen treden en smeedijzeren leuning. Luifel boven voordeur van omstreeks 1980. Souterrainingang bevindt zich onder het toegangstrapje. Onder de dakrand decoratief stucwerk.

Torenachtig bouwdeel gedekt met shingles.

ACHTERGEVEL met een asymmetrische indeling. In de souterrainverdieping rechthoekige houten vensters van omstreeks 1980. In de eerste bouwlaag van de achtergevel een aanbouw uit 1950 in een bouwlaag met plat dak. In deze aanbouw rechthoekige houten vensters van omstreeks 1980. Toegang naar de tuin met overkapping en trap met hardstenen treden.

In het rechterdeel van de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen met plat dak met hierin in de tweede bouwlaag een venster met rondboogvormig bovenlicht. Dakrand met tongvormige zinken versiering.

In de achtergevel van het woonhuis in de tweede bouwlaag vier rechthoekige houten vensters met segmentboogvormig bovenlicht.

Deze vensters met hardstenen dorpelstenen. Dakgoot op houten klossen. Een dakkapel van omstreeks 1980.

Van het INTERIEUR is het volgende van belang. Gangvloer met witte en zwarte natuurstenen tegels; trappenhuis met authentieke trap met houten leuning en spijlen; in de woonkamer en zitkamer aan de rechterzijde van de gang stucwerk rozetten: tussen beide kamers hoge schuifdeuren.

Pand met HUISNUMMER 57. In het linkerdeel voorgevel in het souterrain een garagepoort van omstreeks 1990. Plint in hardsteen. Van bovenzijde plint tot benedenzijde vensters eerste bouwlaag met cementering. Authentieke voordeur met dubbele paneeldeuren. Deur met toegangstrap met vijf treden in hardsteen. Aan de linkerzijde van de trap een leuning van omstreeks 1990. In de eerste bouwlaag de authentieke houten vensterkozijnen met glas-in-lood bovenlichten. In de tweede bouwlaag houten kozijnen van omstreeks 1990 met glas-in-lood bovenlichten. Overige voorgevel vrijwel identiek aan huisnummer 55. Torenachtig geveldeel met dakkapel gedekt met leien en bekroond met smeedijzeren hekje.

Asymmetrische indeling achtergevel. Vensters achtergevel voorzien van kunststof kozijnen. Gevel souterrainverdieping gecementeerd. In het middendeel van de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen met plat dak met hierop een balkon met ijzeren balustrade. In de achtergevel van deze uitbouw twee rondboogvormige vensters. In de linkerzijgevel van deze uitbouw een deur onder luifel van omstreeks 1990. In het rechterdeel van de achtergevel een aanbouw van omstreeks 1990 in een bouwlaag met plat dak. In de achtergevel woonhuis rechthoekige vensters met rechthoekige- rondboogvormige- en segmentboogvormige bovenlichten. Een dakkapel van omstreeks 1990.

Van het INTERIEUR is het volgende van belang. Gangvloer met tegels in witte marmer en zwarte natuursteen. In de kamer links van de gang een groot stucwerk rozet afgeschermd door een verlaagd plafond. Gangplafond met stucwerklijsten en rozet.

Authentieke houten tussendeur tussen gang en trappenhuis met geornamenteerde stijlen, kleine kapitelen en glaspanelen.

Trappenhuis met twee kleine stucwerk consoles en authentieke trap met hoofdbaluster en houten spijlen. Op de eerste verdieping tussen twee kamers nog de authentieke hoge schuifdeuren met kleine glaspaneeltjes. Deze schuifdeuren zaten oorspronkelijk tussen twee kamers op de begane grond.

Waardering

Het dubbele herenhuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

Het herenhuis bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het pand aan de situering aan de Kapellerlaan. De Kapellerlaan is met haar villa- en herenhuisbebouwing als geheel van belang voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Roermond.

Het herenhuis is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de redelijke mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

met invloed Neo-renaissance