Roermond B 5746
Spoorlaan Noord 2 A, 6043 AK te Roermond

Inleiding

Mouterij "Limburgia" is in 1877 als caramel-dextrinefabriek gebouwd. Twee jaar later werd in hetzelfde gebouw kunstboter gefabriceerd.

Het geïncorporeerde woonhuis (west) dateert naar verluidt uit 1883. In het jaar 1905 vestigde Louis Beltjens na verbouwing een mouterij in hetzelfde pand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de mouterij als opslagplaats. In het laatste oorlogsjaar verbrandde de houten eesttoren. Architect A.J.N. Boosten voorzag in 1947 in een bakstenen vervanger. In 1953 zijn een opslagruimte en productieloods gebouwd (noord-oost).

Modernisering van het productieproces leidde in het begin van de jaren '60 van de twintigste eeuw tot ontmanteling van het verouderde vloermoutprincipe: men ging tot het zogeheten kastenprincipe over. Tot aan het einde van de jaren '60 vervulde het pand de functie van mouterij.

Omschrijving

De voormalige mouterij "Limburgia" ligt aan het spoorwegemplacement van Roermond in het vroegere Roermondse Veld en telt drie parallelle bouwblokken die tezamen een vierkante plattegrond opleveren. Overhoeks, tegen de noordoostzijde, zijn tegen dit vierkant twee parallelle bouwblokken opgetrokken waaruit een kloeke, vlakgedekte eesttoren met schoorsteen oprijst waarop een gek is geplaatst. Het gehele complex telt zeven bouwvolumes en is gebouwd in rode baksteen en wordt gedekt met zadeldaken, platte daken en een geknikte kap. Het overgrote deel van deur- en vensteropeningen is dichtgemetseld; kozijn- en raamhout ontbreken vrijwel geheel. Inwendig is de voormalige mouterij ontmanteld.

Waardering

De mouterij Limburgia is van belang als bijzondere uitdrukking van een economische, technische en typologiche ontwikkeling en bezit industrieel- archeologische waarde. Ensemblewaarde ontleent het complex aan de situering binnen de spoorzone met behalve de mouterij, het vml. BACO-gebouwencomplex, de beschermde spoorwegwatertoren en overige spoorinfrastructuur.

Het gebied als geheel is van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Roermond. De voormalige mouterij Limburgia bezit tenslotte architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidwaarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Mouterij