Nistelrode B 2125
Achterstraat 16, 5388 TP te Nistelrode

Inleiding.

BOERDERIJ van het kortgeveltype, in 1875 (jaartalankers in de voorgevel 1876) opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De boerderij met opvallende voortuin is gelegen aan een van de zuidelijke uitvalswegen van de bebouwde kom van Nistelrode. De boerderij vervult tegenwoordig voornamelijk een woonfunctie. Aan de noordzijde van het pand bevindt zich de rechthoekige sier- of groententuin. Aan de westzijde bevindt zich een kleine boomgaard. Boomgaard en tuin vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving.

Boerderij op rechthoekige grondslag met gevels van handvorm baksteen, gemetseld in kruisverband onder een evenwijdig aan de straat lopend, afgewolfd zadeldak, gedekt met muldenpannen en riet. Aan de zuidzijde heeft het pand een zeer lage dakvoet. Woongedeelte met gecementeerde plint. De voorgevel bestaat uit vier traveeën. De gevelopeningen zijn recht gesloten. De van luiken voorziene vensters op de begane grond hebben hardstenen onderdorpels en een hanekam aan de bovenzijde. De schuiframen hebben een roedenverdeling. Opgeklampte deur met bovenlicht met roedenverdeling. Hierboven bevinden zich de smeedijzeren jaartalankers. In het kapgedeelte zijn drie kleine rechthoekige venstertjes aangebracht. Onder de rieten afwolving is nog een stroomlaag zichtbaar. De westelijke zijgevel heeft een recht gesloten venster met schuifraam met roedenverdeling, een recht gesloten opgeklampte deur en verder naar achter toe drie paar deeldeuren. Het middelste paar daarvan ligt iets terug uin de gevel. Het achterste bedrijfsgedeelte springt daarentegen weer iets uit en is geheel met riet gedekt. In de zuidelijke gevel, waar de dakvoet het laagst is, bevinden zich drie kleine rechte venstertjes. Intern is de boerderij aan de woonfunctie aangepast.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die ze heeft als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het kleinschalige boerenbedrijf in de provincie. De boerderij heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwkunst en vanwege de bijzondere samenhang tussen interieur en exterieur.

De boerderij is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. De boerderij is van belang wagens de typologische zeldzaamheid van de kortgevelboerderij met drie dubbele staldeuren.