Heeswijk-Dinther C 3278
Heeswijk, Zuidz.grasv. Den Dolvert

Inleiding.

HEILIG HARTBEELD met knielende figuren. Het beeld werd opgericht door enkele parochianen ter herinnering aan het 25-jarig herderschap van pastoor Der Kinderen in 1927. De ontwerper van het beeld was Dorus Hermsen; de uitvoerder Aloys de Beule. Het zandstenen beeld is opgetrokken in onder meer van de Neo-Gotiek afgeleide vormen. Het beeld bevindt zich aan de zuidzijde van een driehoekig grasveld onder hoge beplanting van Amerikaanse eiken. Het beeld is in compositie een afgeleide van het uit 1925 daterende en door dezelfde kunstenaars ontworpen en vervaardigd Heilig Hartbeeld aan het Emmaplein in Den Bosch.

Omschrijving.

Driedelig hardstenen basement op een betonnen voet. Beeld op een bewerkte stenen sokkel van circa 1,5 meter hoog. Op deze sokkel bevinden zich verschillende in reliëf aangebrachte opschriften. Verder is op de sokkel een op de voorzijde en de hoeken een sierrand met bladmotieven in reliëf aangebracht. Het opschrift met de opdracht is centraal aan de voorzijde aangebracht: "ter eere van de koning der liefde werd Ao Di 1927 ter herdenking van het 25 jarig herderschap van pastoor Der Kinderen dit monument opgericht door de dankbare parochianen". De compositie van het eigenlijke beeld is sterk frontaal gericht en is driehoekig van opzet. Het centrum wordt gevormd door een staande, bebaarde, blootvoetse en van een bronzen nimbus voorziene Christusfiguur, gekleed in een lang geplooid gewaad met een mantel die door een hartvormige sluiting bijeen wordt gehouden. Zijn armen zijn iets geopend en de handen worden zegenend gehouden boven de hoofden van enkele aan zijn voeten geknielde figuren. Onder zijn rechterhand is dat een in een jurk geklede vrouw met kind op de arm. De vrouw draagt eenvoudige klompen en heeft op haar hoofd een Brabantse poffer. Onder de linkerhand van Christus is een eenvoudig geklede boer met een ploeg onder zijn linkerarm en een muts in de rechterhand weergegeven. Hij heeft halfhoge werkschoenen aan. De onderzijde van de ploeg vormt tevens een verbinding tussen de beide geklede figuren en sluit de onderzijde van de beeldcompositie af. Aan de rechter zijkant en achterzijde van het beeld wordt de compositie afgesloten door een bijeen gebonden korenschoof.

Waardering.

Het Heilig Hart beeld is van algemeen belang vanwege de hoge cultuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en sociaal-economische ontwikkeling. Tevens is het beeld van belang vanwege de hoge kunsthistorische kwaliteit, de ongebruikelijke iconografie met boerenfamilie en vanwege de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de Bossche schilder D. Hermsen en de beeldhouwer A. de Beule.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) H. Hartbeeld

Beule, A. de ; Noord-Brabant