Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520580
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
16217/46
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bernheze
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Heeswijk
X-Y coördinaat: 
161917 - 406261

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

HEILIG HARTBEELD met knielende figuren. Het beeld werd opgericht door enkele parochianen ter herinnering aan het 25-jarig herderschap van pastoor Der Kinderen in 1927. De ontwerper van het beeld was Dorus Hermsen; de uitvoerder Aloys de Beule. Het zandstenen beeld is opgetrokken in onder meer van de Neo-Gotiek afgeleide vormen. Het beeld bevindt zich aan de zuidzijde van een driehoekig grasveld onder hoge beplanting van Amerikaanse eiken. Het beeld is in compositie een afgeleide van het uit 1925 daterende en door dezelfde kunstenaars ontworpen en vervaardigd Heilig Hartbeeld aan het Emmaplein in Den Bosch.

Omschrijving.

Driedelig hardstenen basement op een betonnen voet. Beeld op een bewerkte stenen sokkel van circa 1,5 meter hoog. Op deze sokkel bevinden zich verschillende in reliëf aangebrachte opschriften. Verder is op de sokkel een op de voorzijde en de hoeken een sierrand met bladmotieven in reliëf aangebracht. Het opschrift met de opdracht is centraal aan de voorzijde aangebracht: "ter eere van de koning der liefde werd Ao Di 1927 ter herdenking van het 25 jarig herderschap van pastoor Der Kinderen dit monument opgericht door de dankbare parochianen". De compositie van het eigenlijke beeld is sterk frontaal gericht en is driehoekig van opzet. Het centrum wordt gevormd door een staande, bebaarde, blootvoetse en van een bronzen nimbus voorziene Christusfiguur, gekleed in een lang geplooid gewaad met een mantel die door een hartvormige sluiting bijeen wordt gehouden. Zijn armen zijn iets geopend en de handen worden zegenend gehouden boven de hoofden van enkele aan zijn voeten geknielde figuren. Onder zijn rechterhand is dat een in een jurk geklede vrouw met kind op de arm. De vrouw draagt eenvoudige klompen en heeft op haar hoofd een Brabantse poffer. Onder de linkerhand van Christus is een eenvoudig geklede boer met een ploeg onder zijn linkerarm en een muts in de rechterhand weergegeven. Hij heeft halfhoge werkschoenen aan. De onderzijde van de ploeg vormt tevens een verbinding tussen de beide geklede figuren en sluit de onderzijde van de beeldcompositie af. Aan de rechter zijkant en achterzijde van het beeld wordt de compositie afgesloten door een bijeen gebonden korenschoof.

Waardering.

Het Heilig Hart beeld is van algemeen belang vanwege de hoge cultuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en sociaal-economische ontwikkeling. Tevens is het beeld van belang vanwege de hoge kunsthistorische kwaliteit, de ongebruikelijke iconografie met boerenfamilie en vanwege de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de Bossche schilder D. Hermsen en de beeldhouwer A. de Beule.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
HeeswijkZuidz.grasv. Den Dolvert

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeGedenkteken(D)Gedenkteken(D6)

H. Hartbeeld

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Heeswijk-DintherC3278

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19271927exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Beule, A. de ; Noord-Brabantbeeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Hermsen, Dorus ; Noord-Brabantbeeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker

Betreft ontwerp