Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520582
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
16217/46
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bernheze
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Heesch
X-Y coördinaat: 
164172 - 415981

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Op de aan de zuidzijde van 't Dorp gelegen begraafplaats van de Sint-Petrusparochie te Heesch bevindt zich een BAARHUISJE dat in 1865 in Neo-Gotische vormen is opgetrokken naar ontwerp van de architect C. Weber. In de nis aan de noordzijde bevindt zich een bij het gebouwtje horend, bijna levensgroot, crucifix. Bij processies en dergelijke diende het ook als kapel waarbij aan de voorzijde missen konden worden opgedragen. Het baarhuisje maakte deel uit van een omvangrijk, door Weber ontworpen, kerkelijk nieuwbouwproject. De naast de begraafplaats gelegen kerk werd echter bij een brand in 1961 beschadigd en vervolgens door nieuwbouw vervangen.

Omschrijving.

Het geheel vrijstaande baarhuisje is gelegen aan de achterzijde van de centrale as van de begraafplaats. Het op een rechthoekige grondslag gebouwde huisje heeft één bouwlaag en gevels opgetrokken van een in kruisverband gemetselde baksteen. In deze baksteen zijn steeds kruisvormig blokjes van twee koppen met in het midden een strek van een lichtgele baksteen aangebracht. Deze bakstenen kruisen, symmetrisch aangebracht over alle gevels, vormen zo een merkwaardige en zeldzame ornamentiek. Op alle hoeken bevinden zich overhoekse gemetselde steunberen met een gecementeerde afdekplaat. Iets uitspringende sokkelzone met zandstenen waterlijst. Het baarhuisje heeft een zadeldak met Maasgedekte leien. Tegen de dakrand is een houten windveer met een kartelrand van neogotische stijlmotieven aangebracht. Topgevels met gemetselde ezelsrug en een stenen kruisbloem als bekroning. Aan de voorzijde heeft het huisje een grote maar vrij ondiepe spitsboognis waarin tegen de achterwand op een bakstenen sokkel een half vrijstaande crucifix is aangebracht. Hierboven bevindt zich het opschrift: MISSIE 1875. Het crucifix wordt geflankeerd door recentere beelden van de apostelen Petrus en Paulus. De zijgevels van het baarhuisje zijn blind uitgevoerd. Aan de achterzijde bevindt zich een kleine opslagruimte met een segmentboogpoort met houten klampdeur en geflankeerd door twee kleine segmentboogvenstertjes met vierruits ijzeren ramen.

Waardering.

Het baarhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het heeft als bijzondere uitdrukking van de geestelijke en typologische ontwikkeling van het gebruik van een baarhuisje. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de unieke plaats die het vanwege de ongebruikelijke ornamentiek in het oeuvre van de architect C. Weber inneemt. Het baarhuisje is gaaf bewaard gebleven.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
HeeschAchterzijde begraafplaats

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenBaarhuisjeKatholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HeeschA4032

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18651865exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Weber, Ch. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur