Vinkelsestraat 57, 5384 SB te Heesch

Inleiding.

BOERDERIJ van het kortgeveltype, omstreeks 1890 opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele vormen. De geheel vrijstaande boerderij is iets buiten de bebouwde kom van Heesch gelegen aan de Vinkelsestraat, de zuidoostelijke uitvalsweg. Het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om een oudere boerderij die in de loop van de vorige eeuw is versteend. De boerderij wordt omgeven door een erf met enkele monumentale bomen. De boerderij werd gebruikt als woning en voor het op kleine schaal houden van vee. Tegenwoordig heeft het pand nog uitsluitend een woonfunctie.

Omschrijving.

Kortgevelboerderij op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk onder een afgewolfd zadeldak, gedekt met riet en muldenpannen. Voorgevel bestaande uit vier traveeën; een paneeldeur met gedeeld bovenlicht geflankeerd door twee recht gesloten vensters met zesruits schuiframen en aan de linkerzijde het kleine rechthoekige venstertje van de opkamer. Alle vensters hebben nog de originele luiken. Boven de ingang bevindt zich een klein, rechthoekig venstertje met een vierruits raam dat voor de lichttoetreding op de zolder zorgt. In de voorgevel bevinden zich verder ijzeren steekankers voor de balklaag en het strijkspant. Het metselwerk van de voorgevel vertoont onregelmatigheden. Zo zijn de vensters aan de bovenzijde verschillend afgesloten en heeft slechts de linkerzijde vlechtingen.

De indeling van de langsgevel aan de straatzijde is in de loop der jaren enigszins gewijzigd. Bij het woongedeelte bevinden zich hier enkele rechtgesloten vensters. Aan het muurwerk van het bedrijfsgedeelte is de ontwikkeling daarvan goed af te lezen. De deuren zijn meerdere malen gewijzigd. De achterzijde hiervan heeft kleine zesruits stalraampjes met ijzeren roeden. Het achtergedeelte is opgetrokken in grijze cementsteen. Ook zijn hier enkele kleine aanbouwen, eveneens met muren van cementsteen opgetrokken.

De achtergevel heeft slechts kleine gevelopeningen met hooiluik en kleine stalvenstertjes.

De indeling van de boerderij is traditioneel. Achter de voorgevel bevindt zich het woongedeelte met de herd, geflankeerd door slaapkamers en een opkamer met daaronder gelegen kelder. Achter het woongedeelte bevindt zich een in leemsteen opgetrokken brandmuur met daarachter een eenvoudige keuken. Hierachter bevindt zich een kleine, dwarsgeplaatste, koeienstal met voedergoten. Hierna komt de grote dorsvloer met een aardappelen- en bietenhok. Helemaal aan de achterzijde bevinden zich de stenen varkenshokken. De sporenkap van de boerderij is onbeschoten. Aan de voorzijde zijn de kap en het muurwerk na 1944 iets gewijzigd ten gevolg van oorlogsschade.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de hoge cultuurhistorische waarde die het pand heeft als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en een typologische ontwikkeling; namelijk de ontwikkeling van het kleine plattelandsbedrijf en het type van de kortgevelboerderij in het algemeen. De boerderij heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is van belang vanwege de gaafheid van zowel het interieur als het exterieur.