Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520601
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Rustoord
Complexnummer: 
520600 - Rustoord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
12277/54
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Stichtse Vecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Breukelen
X-Y coördinaat: 
128788 - 465895

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

BOERDERIJ van het langhuistype, behorend bij boerderijcomplex 'Rustoord', in 1879 in Eclecticistische stijl gebouwd. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het van oorsprong zeventiende-eeuwse buiten Vegtvliet (rijksmonument) dat tegenover de boerderij is gesitueerd.

Omschrijving

De met de nokrichting haaks op de Straatweg gelegen boerderij is op rechthoekige plattegrond in grauwe baksteen (kruisverband, knipvoeg) opgetrokken. Het pand bestaat twee bouwmassa's. Het aan de voorzijde afgewolfde zadeldak van het uit één bouwlaag bestaande, deels onderkelderde voorhuis heeft een hogere nokhoogte dan het achterhuis. Beide met gesmoorde Hollandse pannen gedekte daken hebben houten goten op klossen en zijn afgewerkt met decoratieve gezaagde windveren. Het linkerdakschild van het voorhuis bevat een moderne dakkapel. In de gevels zijn decoratieve gietijzeren muurankers verwerkt. De licht getoogde vensters onder strek bevatten T-schuiframen en luiken en rustend op hardstenen lekdorpels. De licht getoogde stalvensters zijn uitgevoerd met ijzeren roedenverdeling en hardstenen lekdorpels.

De symmetrische voorgevel (zuidoostzijde) betreft een ingezwenkte lijstgevel, waarvan de hoeken geaccentueerd zijn met siervazen. De gevel is afgesloten met een rollaag ter plaatse van de inzwenking en een uitkragende houten kroonlijst. De drieassen tellende gevel bevat in de eerste laag de entree met links en rechts een venster. De entree gevat in een neoclassicistische houten omlijsting bestaat uit een hardstenen stoep, neuten en onderdorpel, een rechtgesloten paneeldeur met ovale ruit waarvoor een siergietijzeren rooster en een licht getoogd bovenlicht. In de topgevel bevinden zich twee vensters. De linkerzijgevel (zuidwestzijde) van het voorhuis bevat twee vensters met onder het rechter venster een hardstenen gevelsteen met de tekst: `Gerard Hendrik Degenkamp oud 8 jaar 10 juli 1879'. De linkerzijgevel van het achterhuis bevat (van rechts naar links) twee vensters, een entree met paneeldeur met twee ruiten en een bovenlicht en links een stalvenster.

De symmetrische achtergevel (noordwestzijde) bevat in het midden een licht getoogde entree onder een rollaag met een deur en licht getoogd bovenlicht waarin een ijzeren roedenverdeling geplaatst is. Links en rechts (ter hoogte van het bovenlicht) bevindt zich een licht getoogd venster onder rollaag met ijzeren roedenverdeling. Uiterst links en rechts bevinden zich twee getoogde staldeuren. In de topgevel bevindt zich een rondvenster met ijzeren, rozetvormige roedenverdeling. De rechterzijgevel (noordoostzijde) van het voorhuis bevat links een venster met eronder twee keldervensters met koekoek en luiken en rechtsboven twee kleine vensters (een enkel raam met daarboven een dubbel raam). De rechterzijgevel van het achterhuis bevat (van links naar rechts) een venster, een deur en twee stalvensters.

Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling en detaillering, onder meer houten paneeldeuren, grotendeels behouden. De centraal gelegen gang is uitgevoerd met marmeren vloertegels en plint. In de kamers aan weerszijden van de gang bevinden zich zwart marmeren schouwen. Het achterhuis heeft een constructie van houten Philibertspanten op bakstenen poeren. Op de taszolder bevindt zich tegen de brandmuur een meidenkamer.

Bijna evenwijdig aan de achtergevel van de boerderij grenst tussen de boerderij en schuur een bakstenen muurtje met pyramidaal afgesloten hekpijlers waartussen een dubbel, gietijzeren draaihekis afgehangen.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een langhuisboerderij uit 1879 in de stijl van het Eclecticisme en vanwege de cultuurhistorische waarde als voormalig onderdeel van het buiten Vegtvliet. De boerderij is van situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Straatweg en de visuele en ruimtelijk-functionele relatie met Vegtvliet. De boerderij vormt als onderdeel van het boerderijcomplex, voor wat betreft de voorgevel, met de schuur in stilistisch opzicht een eenheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStraatweg1793621 BMBreukelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Breukelen-NijenrodeB3475

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18791879exactvervaardiging