Breukelen-Nijenrode B 3475
Bij Straatweg 179, 3621 BM te Breukelen

Inleiding

SCHUUR annex stal, behorend bij boerderijcomplex 'Rustoord', in 1879 gebouwd. De boerderij, genaamd `Rustoord', behoorde tot het van oorsprong zeventiende-eeuwse buiten Vegtvliet (rijksmonument) dat tegenover de boerderij is gesitueerd.

Omschrijving

De schuur is op een rechthoekige plattegrond in grauwe baksteen (kruisverband met knipvoeg) - in stijl en materiaalgebruik overeenkomstig de boerderij - opgetrokken. Het zadeldak heeft aan de voorzijde een wolfeind en is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn verrijkt met gietijzeren sierankers. De lichtgetoogde stalvensters onder rollaag zijn voorzien van ijzeren ramen met roedenverdeling en hardstenen lekdorpels.

De symmetrische voorgevel (zuidoostzijde) heeft een ingezwenkte lijstgevel met siervazen op de hoeken en een licht uitkragende kroonlijst. In het midden bevindt zich de getoogde entree onder strek met houten, opgeklampte, dubbele inrijdeuren. Aan weerszijden bevindt zich één venster onder strek. In de topgevel bevinden zich twee vensters.

De linkerzijgevel (zuidwestzijde) heeft twee mestluiken en één stalvenster.

De achtergevel (noordwestzijde) bevat een groot, later aangebracht venster en in de top een luik onder een rondboogvormig bovenlicht.

De rechterzijgevel (noordoostzijde) bevat (van links naar rechts) afwisselend viermaal een stalvenster en een staldeur met bovenlicht. De meest rechtse deur heeft geen bovenlicht. Haaks op de gevel is een muurtje dat is verbonden met een hek tussen boerderij en schuur geplaatst.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een schuur annex stal behorende bij het boerderijcomplex 'Rustoord' uit 1879 in de stijl van het Eclecticisme. De schuur is van situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Straatweg. De schuur vormt als onderdeel van het boerderijcomplex voor wat betreft de voorgevel, met de boerderij in stilistisch opzicht een eenheid. Van ensemblewaarde als onderdeel van het complex en de voorgevel.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M) met stal