Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520606
Complexnummer
520604 - Sluiscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82729/130
Kadastrale aanduiding
Breukelen-Nijenrode B 4672
Breukelen, Stationsweg BY nr. 10

Omschrijving

Inleiding

SCHUTSLUIS, type dubbelkerende kanaalsluis, als onderdeel van het sluiscomplex, in opdracht van Waterstaat uitgevoerd. Het complex met dubbelkerende schutsluis ligt aan de monding van het riviertje de Danne nabij het Merwedekanaal.

Omschrijving

De kanaalsluis is gebouwd als dubbelkerende sluis met puntdeuren. In geopende toestand bevinden de houten deuren met ijzeren gehengen zich in de deurkassen, die in de gemetselde wanden van de sluishoofden zijn uitgespaard. Constructief belangrijke onderdelen van de sluishoofden zijn uitgevoerd in natuursteen, waaronder de dekplaten. Een uitzondering hierop vormen de niet oorspronkelijke dekplaten van beton van het buitensluishoofd. In de gemetselde keerwanden bevinden zich natuurstenen haalkommen met haalijzers. Op de dekplaten bevinden zich ijzeren bolders. Tussen de sluishoofden bevinden zich met basalt gedekte taluds.

Waardering

De sluis uit 1891 is van algemeen belang vanwege de waterstaatkundige betekenis als voorbeeld van een dubbelkerende sluis gelegen bij de bijbehorende sluiswachterswoning, gebouwd in opdracht van Waterstaat, en vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van en herinnering aan de (waterstaatkundige) geschiedenis van het kanaal en de waterverbinding met de Vecht. De sluis heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Amsterdam-Rijnkanaal en de ruimtelijk-functionele relatie met dit kanaal, de rivier de Danne en de sluiswachterswoning.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520604. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Schutsluis
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1891
1891
exact
verbouwing
1958
1958
exact
sluisdeuren vervangen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rijkswaterstaat ; Utrecht
opdrachtgever