Breukelen-Nijenrode C 1795
Bij Straatweg 25, 3621 BG te Breukelen

Houten BOTENHUIS uit 1915, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot.

Omschrijving

Het houten botenhuis is evenwijdig aan de Straatweg op palen in de Vecht gebouwd. Het staat schuin tegenover de zuidelijke entree met inrijhek van het park. De constructie bestaat uit houten spanten met gebogen korbelen, waarvan de spantbenen de houten palen vormen waarop het botenhuis gefundeerd is. Het pand van één bouwlaag is vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken en voorzien van een met riet gedekt zadeldak. De kap heeft rondom een overstek en in het midden van de beide schilden een steekkap. De langsgevels bestaan uit verticale, houten delen met tochtlatten. De eindgevels bevatten uit elkaar staande tussen regels geplaatste verticale plankdelen. De eindgevels en steekkappen zijn voorzien van decoratief afgewerkte windveren. De rechtgesloten enkele en gekoppelde vensters bevatten zes-ruits klepramen. In de topgevels bevinden zich cirkelvormige vensters met vier-ruitsramen.

De symmetrische, vijf assen tellende langsgevels zijn identiek. In de middelste travee aan de zuidwestzijde, ter plaatse van de steekkap, bevindt zich de entree met deur en links en rechts een venster. Aan weerszijden daarvan bevinden zich twee traveeën met telkens een gekoppeld venster.

De kopse gevels zijn blind. De noordwestgevel bevat een naar buiten draaiende brede deur.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een houten botenhuis uit 1915, alsmede als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. Het botenhuis heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de oever van de Vecht alsmede vanwege de visuele en ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van het complex.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Botenhuis

Onnes, michiel ; Utrecht