Breukelen-Nijenrode C 3198
Bij Straatweg 25, 3621 BG te Breukelen

PRIEEL, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot.

Omschrijving

Het prieel bevindt zich aan de oostelijke zijde van de rozentuin. Het prieel bestaat uit een ijzeren frame, dat opgetrokken is vanuit een cirkelvormige plattegrond en heeft een koepelvormige bekroning. Aan de tuinzijde (westzijde) is het prieel open.

Waardering

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een ijzeren prieel uit het begin van de twintigste eeuw, vanwege het bouwtype en het materiaalgebruik alsmede als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. Het prieel heeft ensemblewaarde vanwege de ligging binnen de parkaanleg van het buiten en specifiek de rozentuin en de ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van deze tuin.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel

Onnes, michiel ; Utrecht