Breukelen-Nijenrode C 1728
Straatweg 25 a, 3621 BG te Breukelen

Inleiding

Voormalig SPEELHUISJE, uit 1912, met stijlinvloeden van de vakwerkstijl en de cottagestijl, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot.

De speelstal is in de jaren veertig van de twintigste eeuw verbouwd tot woonhuis.

In 1990 werden de kap en de voorgevel na stormschade gedeeltelijk vernieuwd.

Omschrijving

Het speelhuisje bevindt zich in het noordwestelijke deel van het park en ligt aan de rand van de landschappelijke vijver. Het staat met de nokrichting haaks op het pad en de vijver. Het is in baksteen (Vlaams verband) en hout in één bouwlaag met kap opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is met rode Hollandse pannen gedekt. De houten vakwerkconstructie, waarvan de geveldelen zijn ingevuld met vensters, houten gecanneleerde delen en metselmozaïek, rust op een bakstenen onderbouw van circa negentig centimeter. De overkragende topgevels rusten op forse, gesneden houten consoles. In deze topgevels bevinden zich metselmozaïek en in het midden een breed venster met stolpraam. De dakvoeten met bakgoten op houten klossen en de kopse zijden zijn met een eenvoudige lijst afgewerkt. De houten vensters bevatten vaste - en draairamen met roedenverdeling.

De symmetrische voorgevel (zuidwestzijde) heeft in het midden een deur met ruiten en aan weerszijden een gekoppeld venster met twee ramen. De asymmetrische linkerzijgevel (noordwestzijde) bevat (van links naar rechts) een gekoppeld venster met drie ramen, twee houten geveldelen, een venster en wederom twee houten geveldelen.

De achtergevel (noordoostzijde) is gewijzigd. Er is een kleine uitbouw van één laag van latere datum. De rechterzijgevel (zuidoostzijde) heeft (van links naar rechts) een tweedelig venster met twee dubbele ramen, een gevelvlak met boven een raam en beneden een houten deel, een houten vlak, een venster, een houten vlak en een deur.

Waardering

Het bijgebouw in het park van de historische buitenplaats Nijenrode is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als in hoofdvorm goed bewaard voorbeeld van een speelstal uit 1912 met stijlinvloeden van de vakwerkstijl en de cottagestijl, in het bijzonder vanwege de voormalige functie alsmede als functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Nijenrode. De speelstal heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de vijverpartij in het noordwestelijke deel van het park en de ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van het complex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

verbouw tot woonhuis