Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520626
Complexnummer
520607 - Nijenrode
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82726/131
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Breukelen-Nijenrode C 929
Bij Straatweg 25, 3621 BG te Breukelen

Omschrijving

Inleiding

TENNISHUISJE, uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot.

Michiel Onnes liet in de jaren tien van de twintigste eeuw een tennishuisje bouwen en een tennisbaan aanleggen. Door Goudstikker werd de tennisbaan geamoveerd om plaats te maken voor een labyrinth van buxushagen, dat nog volledig intact is.

Omschrijving

Het tennishuisje ligt tegenover (ten noordwesten van) de halfronde vijver, waarin het eendenhuis staat, in het zuidwestelijke deel van het park. Het is in natuurstenen blokken en hout vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken. Het platte dak heeft een fors overstek, dat rust op langgerekte houten consoles en is afgewerkt met een eenvoudige houten lijst. De gevels bestaan uit gemetselde natuurstenen blokken, waarbij aan de voorzijde op de hoeken grotere blokken zijn toegepast. De houten, gekoppelde vensters zijn ingevuld met glas-in-lood, de achtergevel bevat een kruiskozijn met in de onderramen luiken. De symmetrische voorgevel (zuidoostzijde) bevat een centrale, open entree met korbelen en aan weerszijden een venster, dat zich als gekoppeld venster in de beide identieke zijgevels voortzet.

Het interieur heeft de oorspronkelijk indeling en detaillering grotendeels behouden. De houten kussenpanelen van de lambrizering zijn ook verwerkt in de deuren van de vaste kasten. Voorts is onder meer de tegelvloer van belang.

Waardering

Het tennishuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een tennishuisje uit het begin van de twintigste eeuw in het bijzonder vanwege de functie, detaillering en materiaalgebruik alsmede als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode, in het bijzonder als uitdrukking van een sportbeoefening op een buiten. Het tennishuisje heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging in het zuidwestelijke deel van het park en de visuele en ruimtelijk-functionele relatie met de andere onderdelen van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520607. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Tennishuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onnes, michiel ; Utrecht
opdrachtgever
Wentink, E.G. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur