Breukelen-Nijenrode C 3198
Bij Straatweg 25, 3621 BG te Breukelen

Inleiding

ROZENTUIN, vermoedelijk aan het begin van de 20ste eeuw door de tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn (opnieuw) aangelegd, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode.

De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijke uitbreidingen en restauraties hebben zich onder meer in de 17de eeuw voorgedaan onder Johan I Ortt, die ook de opdracht gaf voor de aanleg van een formele tuin. Vanaf 1907 was de buitenplaats in het bezit van de Amsterdamse koffiehandelaar Michiel Onnes. Hij liet het kasteel onder leiding van architect E.G. Wentinck herstellen naar een 17de eeuwse situatie en voegde enkele bijgebouwen toe. De tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn waren verantwoordelijk voor de tussen 1912-1915 tot Landschappelijke tuin omgevormde aanleg met een gemengd karakter. Thans zetelt Nijenrode Universiteit voor Bedrijfskunde in het kasteel en is met de aankoop van grond in de richting van het Amsterdam-Rijnkanaal het grondgebied van de buitenplaats opnieuw vergroot.

Omschrijving

De rozentuin ligt ten noorden van het kasteel en is noord-zuid georiënteerd. Het is een geometrische, als formele tuin aangelegde tuin met gazons, grindpaden en rozenperken. Aan de west- noord- en oostzijde is de tuin omzoomd door hoge taxushagen met koepelnissen waarin beelden geplaatst zijn. Aan de zuidzijde bevinden zich beuken. Aan de westzijde bevindt zich een langgerekte pergola van hout voor klimrozen. Aan de oostzijde staat een ijzeren prieel. In het midden is een verdiept deel, dat ontsloten wordt door vier gemetselde trappen met natuurstenen dekplaten. Centraal gesitueerd bevindt zich een metalen prieel. Op de gazons staan vazen op sokkels. Aan de noordzijde bevindt zich een smal pad, omsloten met hagen, dat beëindigd wordt door een steile gemetselde trap met natuurstenen dekplaten en balustrade.

Waardering

De rozentuin, die vermoedelijk aan het begin van de twintigste eeuw door de tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn (opnieuw) is aangelegd, is van algemeen belang vanwege de tuinarchitectonische waarde als goed bewaard voorbeeld van een rozentuin in formele stijl met bijbehorende gebouwde onderdelen als prieelen, trappen en tuinsieraden; vanwege de kunsthistorische waarde van de tuinsieraden en beelden; alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan de functionele inrichting van de historische buitenplaats; alsmede vanwege de historische relatie met in het park gelegen andere deeltuinen als de landschappelijke tuin. De tuin heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de in de tuin gelegen gebouwde objecten en tuinsieraden en beelden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin Rozentuin

Formele tuinstijl