520650 - Joodse begraafplaats
Bij Voor de Kijkuit 7, 4001 HG te Tiel

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK, behorend bij de Joodse begraafplaats bestaat uit twee in baksteen uitgevoerde hekpijlers, met hiertussen een in ijzer uitgevoerd dubbel draaihek. Dit hek heeft vertikale spijlen met eenvoudige speerpunten, die bijeengehouden worden door horizontale regels. De middelste regel heeft een in- en uitzwenkende vorm. De hekpijlers bezitten gemetselde bekroningen in de vorm van een vierzijdig tentdak. Aan de voorzijde zijn deze kolommen voorzien van een hardstenen plaat waarop in reliëfletters in het Hebreeuws en in Romeins schrift teksten en jaartallen zijn aangebracht. Links staat in Romeins schrift `Ezechiël XXXVII' met hieronder de geciteerde tekst in het Hebreeuws. Rechts is `Jesaja XXVI: 19' te lezen en het jaartal 5628 (=1868).

TOEGANGSHEK (complexonderdeel C) vermoedelijk daterend uit 1868

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een toegangshek uit de tweede helft van de negentiende eeuw, met stenen hoekpijlers met opschrift en een dubbel draaihek.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de Joodse begraafplaats, waar het aan de Voor de Kijkuit een belangrijke beeldbepalende rol speelt en samen met het grindpad voor een zichtas richting het metaarhuisje zorgt.

-Van cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van de Joodse begraafplaats, die een belangrijke rol speelt in de funeraire geschiedenis.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

vermoedelijke datum