520657 - Ambtmanstuin
Bij Ambtmanstraat 17, 4001 MC te Tiel

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4 De THEEKOEPEL is vermoedelijk later in de negentiende eeuw toegevoegd, evenals het koetshuis dat zich langs de westflank van de tuin bevindt aan de Eerste Achterstraat. De koepel staat iets verhoogd aan de rand van de tuin, ter hoogte van de Achterstraat. Het veelhoekige bouwwerk is platgedekt en opent naar de tuin met twee slanke kolommen. De overstekende, geprofileerde daklijst wordt gedragen door geornamenteerde consoles.

THEEKOEPEL (complexonderdeel 4)

-Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een theekoepel als onderdeel van een stadstuin van een voornaam huis, aangelegd in negentiende-eeuwse landschapsstijl. De koepel is vermoedelijk iets jonger dan de tuinaanleg en karakteriseert zich door een veelhoekige plattegrond en een sierlijke detaillering van kolommen en daklijst. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een grote ensemblewerking.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de stadstuin die in het historische stadscentrum van Tiel, als gedeeltelijk vrijliggende stadstuin een beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de stadstuin, die een uiting is van een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling, als goed bewaard voorbeeld van een particuliere stadstuin met theekoepel die de welvaart, wooncultuur en status van een stadsnotabele weerspiegelt.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel Theekoepeltje