Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520671
Complexnummer
520666 - Crematorium Velsen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82723/2
Kadastrale aanduiding
Velsen G 1018
Velsen G 1009
IJmuiden M 7169
Velsen H 4721
IJmuiden M 7168
IJmuiden M 9259
IJmuiden M 7167
Velsen G 1019
Velsen G 1008
Velsen G 972
Bij Duin- en Kruidbergerweg 2, 1985 HG te Driehuis NH

Omschrijving

Inleiding

VIERDE COLUMBARIUM uit 1938, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door architect W.M. Dudok ontworpen vrijstaande columbarium met open urnengalerij was bestemd voor de leden van de Arbeiders Vereniging Voor Lijkverbranding (A.V.V.L.). Het vierde columbarium (het huidige columbarium 5) is gelegen ten westen van de overige gebouwen van het crematorium, aan de westzijde van een open plek waar zich oorspronkelijk de asverstrooiïngsvijver bevond. In de jaren '90 van de 20ste eeuw zijn de oorspronkelijke urnen in dit columbarium vervangen door moderne getorste urnen. De cilindervormige oorspronkelijke urnen waren uitgevoerd in wit ceramiek en voorzien van een vierkante voet waarop aan de voorzijde een bronzen plaatje met de gegevens van de overledene.

Omschrijving

Op T-vormig grondplan gebouwd vrijstaand columbarium van één bouwlaag onder een lichtgebogen betonnen schaaldak. Boven het middengedeelte, de stam van de "T", wordt het dak gedragen door een tweezijdige nismuur van beton met een dwarsdoorsnede in de vorm van een hoekige "S". Het langwerpige gedeelte van het dak rust aan de noordoostzijde op ronde betonnen kolommen en aan de zuidwestzijde op een betonnen nismuur waarvan de achterzijde bekleed is met gele waalsteen in Vlaams verband met platvolle voeg. Tegen laatstgenoemde nismuur sluit rechts (NW) een in hetzelfde metselwerk uitgevoerde en in doorsnede ruitvormige ruimte aan toegankelijk via een stalen deur in de voorzijde. Alle nissen zijn halfrond van vorm en evenals de kolommen en het dak witgesausd.

Waardering

Het vierde columbarium is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het crematoriumcomplex Velsen en als kenmerkend werk uit het oeuvre van architect W.M. Dudok.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520666. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) Columbarium

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1938
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dudok, W.M. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Arbeiders Ver Voor Lijkverbranding ; Noord-Holland
opdrachtgever