Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520672
Complexnummer
520666 - Crematorium Velsen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82723/10
Kadastrale aanduiding
Velsen H 4721
Velsen G 1009
IJmuiden M 9259
Velsen G 1008
Velsen G 1019
IJmuiden M 7169
IJmuiden M 7167
Velsen G 1018
IJmuiden M 7168
Velsen G 972
Bij Duin- en Kruidbergerweg 2, 1985 HG te Driehuis NH

Omschrijving

Inleiding

VIJFDE COLUMBARIUM uit 1952, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit eveneens door Dudok ontworpen vijfde columbarium (het huidige columbarium 4) werd gebouwd als uitbreiding op het uit 1938 daterende columbarium van de Arbeiders Vereniging Voor Lijkverbranding (A.V.V.L.). Het vijfde columbarium is gelegen ten westen van het derde columbarium en de aula, met een open urnengalerij die gericht is op het columbarium van de A.V.V.L. De galerij ligt gedeeltelijk ingegraven in de oostoever van de oorspronkelijke asverstrooiïngsvijver, die thans gedeeltelijk gedempt en verkleind is. De vormgeving van het vijfde columbarium is door de golvende daklijn minder strak dan de eerdere door Dodok ontworpen columbaria. Vóór het midden van het columbarium staat een kalkstenen vrouwenbeeld uit 1950 vervaardigd door de beeldhouwer Han Richters (1915). Dit beeld maakt evenals de uniforme urnen deel uit van de bescherming.

Omschrijving

Uit één bouwlaag bestaande open urnengalerij op een grondplan dat de vorm heeft van acht gekoppelde U-vormen. Het gedeeltelijk ingegraven columbarium bestaat uit een betonconstructie die onderaan bekleed is met lichtgele tegels. In totaal telt de urnengalerij acht inhammen waarvan de wanden geheel bestaan uit nissen waarin urnen geplaatst zijn. De urnennissen zijn evenals het platte betonnen dak (voorzover zichtbaar) witgesausd. De naar voren uitkragende voorzijde van het dak heeft de vorm van een serie uitgespaarde halve cirkels waarvan de scherpe hoekpunten gescheiden worden door terugliggende rechte middenstukken. Hieronder is de voorzijde van columbarium bekleed met geelroze baksteen in een sierverband zonder draagfunctie. Vóór de middelste muurdam staat een kalkstenen beeld van een vrouw die de levensrol leest. De vierkante urnen van mintgroen ceramiek hebben een buikvorm en een plat vierkant deksel.

Waardering

Het vijfde columbarium met bijbehorende urnen en beeld is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het crematoriumcomplex Velsen en als karakteristiek werk uit het oeuvre van architect W.M. Dudok.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520666. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) Columbarium

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1952
1952
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dudok, W.M. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Arbeiders Ver Voor Lijkverbranding ; Noord-Holland
opdrachtgever
Richters, Han ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker