Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520673
Complexnummer
520666 - Crematorium Velsen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82723/18
Kadastrale aanduiding
Velsen G 972
Velsen G 1019
Velsen G 1008
IJmuiden M 9259
Velsen H 4721
IJmuiden M 7168
IJmuiden M 7167
Velsen G 1009
Velsen G 1018
IJmuiden M 7169
Bij Duin- en Kruidbergerweg 2, 1985 HG te Driehuis NH

Omschrijving

Inleiding

URNENVELD uit 1932, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit door de tuinarchitecte Neurdenberg in landschappelijke stijl ontworpen urnenveld is gesitueerd op en aan de voet van de duinhelling rond het noordoostelijke helft van het tweede columbarium. De paddestoelvormige urnen in dit urnenveld zijn ontworpen door Dudok.

Omschrijving

In landschappelijke stijl tegen en onderaan de duinhelling aangelegd urnenveld bestaande uit slingerpaden waarlangs de urnen geplaatst zijn. Het grootste deel van de urnen heeft een paddestoelvorm en is uitgevoerd in groengeglazuurd ceramiek. Daarnaast komen met name in het oostelijke gedeelte ook (in vooraanzicht) rechthoekige urnen voor, eveneens merendeels van groengeglazuurd ceramiek. Laatstgenoemde urnen hebben een vlakke, halfronde of gepunte zijkanten. In de voorzijde van de "gepunte" urnen is een zandlopermotief aangebracht. Vóór iedere urn ligt een klein rechthoekig tablet van geglazuurd ceramiek waarop de gegevens van de overledene staan vermeld. Naast de uniforme urnen komen enkele afwijkende urntypen voor en een aantal individuele urnenmonumenten. Langs de hoger gelegen paden zijn in plaats van urnen ook rijen keldertjes toegepast waarin de asbus ondergronds kon worden bijgezet. Elk keldertje is voorzien van een achthoekig bronzen deksel met opschrift.

Waardering

Het urnenveld met bijbehorende urnen is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het crematoriumcomplex Velsen; wegens de aanleg in landschapsstijl van tuinarchitecte Neurdenberg waarbij gebruik is gemaakt van de natuurlijke omstandigheden; wegens de inrichting van het veld met paddestoelvormige urnen naar ontwerp van Dudok.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520666. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) Urnenveld

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Facultatieve Ver voor Lijkverbrandi ; Noord-Holland
opdrachtgever
Neurdenberg, mevr. ; Noord-Holland
tuinarchitect / landschapsarchitect