520674 - Begraafplaats Westerveld
Bij Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Inleiding

URNENMONUMENT van de familie Von Saher. Het uit de jaren '20 of het eind van de jaren '10 daterende urnenmonument is van de hand van de Amsterdamse beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970). Eén van de bijgezette urnen is die van Eduard August von Saher (1849-1918), directeur van het Museum van Kunst toegepast op Nijverheid en de School voor Kunstnijverheid te Haarlem.

Omschrijving

Circa 1,90 m breed en 2,10 m diep urnenmonument van crèmekleurig kalksteen waarvan de ruim 2 meter hoge halfronde achterwand een plat dak heeft dat middenvoor naar voren uitspringt en hier voorzien is van de familienaam in opvallend vormgegeven letters. Vooraan op de halfhoge zijwanden staat een expressief vormgegeven sculptuur: links een geknielde vrouwenfiguur die de droefheid symboliseert, rechts een door beierende klokken omgeven vrouw als symbool voor de vreugde. De achterwand is aan de binnenzijde uitgevoerd als een zeszijdige urnenwand met bovenin zes gesloten urnnissen, in de onderliggende rij vier dito urnnissen, en hieronder twee eveneens dichte nissen. De voorplaat van elke urnnis wordt vergrendeld door een opgeschroefde koperen plaat in de vorm van een naar beneden gerichte pijl waarin de naam van de overledene is uitgespaard alsmede de datum en plaats van geboorte en overlijden. Op de vloer in het urnenmonument liggen onregelmatig gevormde vloertegels.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit het interbellum op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegens materiaalgebruik en kenmerkende vormgeving.

Krop, Hildo ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker