520674 - Begraafplaats Westerveld
Bij Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Inleiding

Uit 1937 daterend URNENMONUMENT van de Amsterdamse wethouder voor Volkshuisvesting en Financiën F.M. Wibaut (1859-1936). Het sobere grafmonument werd in 1937 vervaardigd door de Bergense beeldhouwer Tjipke Visser. Onder de staande grafsteen is de urn van Wibaut bijgezet evenals die van zijn in 1952 overleden echtgenote M. Wibaut-Berdenis van Berlekom, schrijfster en oprichtster van de Bond van Sociaal-Democratische Vrouwenclubs.

Omschrijving

Staande grafsteen van euville-steen met een hoogte van circa 1,60 m, een dikte van 20 cm en een breedte van 0,94 m. In het halfrond beëindigde bovenste gedeelte van de steen zijn in reliëf ontluikende kastanjeknoppen uitgehouwen met daaronder het opschrift: "ER IS MAAR EEN LAND - ONZE AARDE/ ER IS MAAR EEN VOLK - DE MENSHEID/ ER IS MAAR EEN GELOOF - DE LIEFDE". Hieronder vermeldt de grafsteen in karakteristieke bronzen letters de namen van de overledenen en hun door een bloemmotiefje gescheiden geboorte- en sterfdata: "F.M. WIBAUT/ 23-6-1859 * 29-4-1936/ M. WIBAUT -/ BERDENIS VAN BERLEKOM/ 14-3-1862 * 22-4-1952".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit de jaren '30 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld en als grafmonument van de Amsterdamse wethouder F.M. Wibaut.

Visser, T. ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker