520674 - Begraafplaats Westerveld
Bij Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Inleiding

GRAFMONUMENT van prof.dr. A.G. van Hamel (1842-1907), Waals predikant en later Nederlands eerste hoogleraar in de Franse taal- en letterkunde. De uit 1907 of 1908 daterende grafsteen werd vervaardigd door de Amsterdamse beeldhouwer Joseph Mendes da Costa (1863-1939).

Omschrijving

Staande grafsteen van zandsteen met een hoogte van circa 2,20 m, een dikte van 20 cm en een breedte van 1,30 m. De smallere (0,90 m) en in een flauwe punt eindigende bovenste helft van de grafsteen toont in reliëf het echtpaar hand in hand en ten voeten uit: links Van Hamel met de ogen gesloten en in zijn rechter hand een boek, rechts zijn veel jongere echtgenote Marie van Stockum (1869-1953) met in haar linker hand een roos en de mond geopend als teken van rouw. Het verstrakt weergegeven echtpaar wordt geflankeerd door gestileerde klimop die zich boven hun hoofd verstrengeld en door twee eveneens gestileerde eikenbomen waarvan de toppen elkaar raken. Zowel de klimop als de eik zijn symbolen voor eeuwige vriendschap en kracht. Onder het reliëf is het volgende gedicht gehouwen: "AAN UW RIJKEN SCHAT VAN KENNIS/ PAARDET GIJ REINE LEVENSVREUGD/ TOT STEUN MIJ WIJZEND IN DROEVE UREN/ WAT VREUGD EN SCHOONHEID OM ONS IS". De overgang tussen het onderste gedeelte en de smallere bovenste helft van de grafsteen wordt aan weerszijden gemarkeerd door een uiltje als symbool van de wijsheid.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard vroeg 20ste-eeuws grafmonument op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegens de kenmerkende vormgeving.

Mendes da Costa, Joseph ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker